Volledig scherm
PREMIUM
De Raalter amateurarcheoloog Bert Terlouw heeft het initiatief genomen om de oude burcht van de Ridders van Ramelo weer op een of andere wijze zichtbaar te maken voor de viering van 900 jaar Raalte in 2023. © Foto Frans Paalman Zwolle

‘Oude burcht moet zichtbaar worden vóór 900 jaar Raalte’

Speciaal voor de viering van 900 jaar Raalte, op 2 augustus 2023, moet de vergane middeleeuwse burcht van de Ridders van Ramele weer zichtbaar worden. Dat vindt althans een groep van geschiedkundigen, bestuurders en andere kopstukken onder leiding van amateurarcheoloog Bert Terlouw, die in 1994 de locatie van het mottekasteel ontdekte.

De Plaskerk, waarvan de toren als een uitroepteken uitsteekt boven het dorp, is het enige middeleeuwse monument dat nog herinnert aan de vroegste geschiedenis van Raalte. Een ander belangrijk deel van de vroegste geschiedenis ligt als geheimschrift verborgen onder een weiland bij de Haansweg. Alleen wie de oude tekenen des tijds kan lezen, ziet dat hier ooit de burcht van de Ridders van Ramelo moet hebben gestaan. Het is de bedoeling dat op 2 augustus 2023 iedereen de oude glorie weer kan ervaren van deze houten versterking, die was omringd door drie grachten.

Salland