Volledig scherm
© Het rietgedekte gemeentelijke monument staat pal aan de Zwolsestraat. foto Hannink Makelaardij

Oudste Raalter tolhuis te koop

RAALTE - Een huis met een verhaal. Dat is 'n Tol, de woning aan de Zwolsestraat 61 in Raalte, die voor 249.000 euro te koop staat.

Het witgeschilderde bakstenen huisje dat pal aan de weg van Raalte naar Zwolle staat heeft vanaf de bouw omstreeks 1830 dienst gedaan als tolhuisje.

Ruim was het niet, zeker niet voor hedendaagse begrippen, maar het echtpaar De Haan heeft er als laatste met veel plezier gewoond totdat in augustus de weduwe op negentigjarige leeftijd overleed. Het tolhuisje is een ,,eenvoudig huis, dat geen typische kenmerken van een tolhuis toont, behalve dat het zeer dicht tegen de openbare weg staat. Het huis is bij een ieder bekend en terecht aangewezen als gemeentelijk monument. Met recht een bijzondere locatie'', zo omschrijft de Raalter makelaardij Hannink het rietgedekte en met halfronde dakkapellen en houten luiken getooide pand, dat wel gerenoveerd moet worden.

De woonoppervlakte is maar 50 vierkante meter, de inhoud circa 260 kubieke meter inclusief de garage.

Aan de buitenzijde van het monument mag niks veranderd worden, maar op de ruim 1.300 vierkante meter grote kavel waar twee vrijstaande oude schuren staan is wel ruimte voor nieuwbouw. Makelaardij Hannink meldt dat de mogelijkheden daarvoor zijn 'voorbesproken' met de gemeente: ,,Zij staan niet onwelwillend tegenover bijbouwen.'' De Broeklandse ontwerper Marten Jansen heeft al voorbeelden van bijpassende nieuwbouw geschetst. Het tolhuisje staat sinds afgelopen weekeinde op Funda.

  1. 5 jaar na het huwelijk van sport & cultuur in Nieuw Heeten: Een romantische verbintenis of een verstandshuwelijk?
    PREMIUM

    5 jaar na het huwelijk van sport & cultuur in Nieuw Heeten: Een romanti­sche verbinte­nis of een verstands­hu­we­lijk?

    De multifunctionele accommodatie De Belte in Nieuw Heeten bestaat vijf jaar. Jonkheer Sport en Vrouwe Cultuur werden door toenmalig burgemeester Piet Zoon van Raalte symbolisch in de echt verbonden op 10 oktober 2014. Hoe is het nu, na vijf jaar huwelijk, met de liefde, het huis en de hypotheek? Is er ruis in de relatie, hoe ziet de toekomst eruit en is het eerste lustrum aanleiding voor een feestje?

Salland