Volledig scherm
© Het rietgedekte gemeentelijke monument staat pal aan de Zwolsestraat. foto Hannink Makelaardij

Oudste Raalter tolhuis te koop

RAALTE - Een huis met een verhaal. Dat is 'n Tol, de woning aan de Zwolsestraat 61 in Raalte, die voor 249.000 euro te koop staat.

Het witgeschilderde bakstenen huisje dat pal aan de weg van Raalte naar Zwolle staat heeft vanaf de bouw omstreeks 1830 dienst gedaan als tolhuisje.

Ruim was het niet, zeker niet voor hedendaagse begrippen, maar het echtpaar De Haan heeft er als laatste met veel plezier gewoond totdat in augustus de weduwe op negentigjarige leeftijd overleed. Het tolhuisje is een ,,eenvoudig huis, dat geen typische kenmerken van een tolhuis toont, behalve dat het zeer dicht tegen de openbare weg staat. Het huis is bij een ieder bekend en terecht aangewezen als gemeentelijk monument. Met recht een bijzondere locatie'', zo omschrijft de Raalter makelaardij Hannink het rietgedekte en met halfronde dakkapellen en houten luiken getooide pand, dat wel gerenoveerd moet worden.

De woonoppervlakte is maar 50 vierkante meter, de inhoud circa 260 kubieke meter inclusief de garage.

Aan de buitenzijde van het monument mag niks veranderd worden, maar op de ruim 1.300 vierkante meter grote kavel waar twee vrijstaande oude schuren staan is wel ruimte voor nieuwbouw. Makelaardij Hannink meldt dat de mogelijkheden daarvoor zijn 'voorbesproken' met de gemeente: ,,Zij staan niet onwelwillend tegenover bijbouwen.'' De Broeklandse ontwerper Marten Jansen heeft al voorbeelden van bijpassende nieuwbouw geschetst. Het tolhuisje staat sinds afgelopen weekeinde op Funda.

 1. Voorvechter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico verspreiding coronavirus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’
  PREMIUM

  Voorvech­ter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico versprei­ding coronavi­rus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’

  Nertsenfokkers maken zich wel degelijk zorgen over het risico op verspreiding van het coronavirus rondom hun bedrijven. Dat zegt Lyon Hutten uit Nieuw Heeten, die tot voor kort nog duizenden nertsen hield. Minister Carola Schouten stelde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer nog dat het risico ‘verwaarloosbaar’ is. Hutten: ,,Daar zijn we het niet mee eens.’’
 2. Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen, moeder Rita is woest: ‘Ik heb recht op dat graf’
  PREMIUM

  Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen, moeder Rita is woest: ‘Ik heb recht op dat graf’

  Rita van Dijk uit Zwolle is woest op de gemeente Raalte. De gemeente ruimt het graf van haar overleden man en dochter in Heino, omdat de termijn van dertig jaar verloopt. Van Dijk claimt grafrechten voor onbepaalde tijd te hebben. Raalte vindt het een verdrietige situatie, maar zegt dat wat er destijds met haar is besproken nooit is vastgelegd. ,,Nu maakt u, dertig jaar later, wederom fouten.”

Salland