Volledig scherm
Raaltenaar Kees Huls heeft een klacht ingediend bij het Nederlandse College van de Rechten van de Mens in Utrecht. 'Overijssel wordt gediscrimineerd' © Gerard Vrakking

'Overijssel wordt gediscrimineerd'

De inwoners van Overijssel worden door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gediscrimineerd bij het uitdelen van rijksgelden voor infrastructuur. Die klacht heeft Raaltenaar Kees Huls ingediend bij het Nederlandse College van de Rechten van de Mens in Utrecht. 

Hij verwacht binnen veertien dagen te vernemen of zijn klacht door deze instantie in behandeling wordt genomen.

De achterstelling van Overijssel heeft volgens Huls nadelige gevolgen voor veiligheid, economie, luchtverontreiniging en bevolkingsontwikkeling in deze provincie. Direct aanleiding voor de klacht is de 'gebrekkige' ontwikkeling van de rijksweg N35, de 'levensader' tussen Zwolle en Twente. 

Westen

Huls heeft becijferd dat er in het westen des lands per hoofd van de bevolking veel meer geld aan infrastructuur wordt uitgegeven. In de periode 2005-2015 besteedde het rijk in Overijssel 87 euro per inwoner en in het westen des lands ruim 500 euro per hoofd van de bevolking. De uitschieter was Utrecht met 1151 euro.

Huls gaat ervan uit dat andere benadeelde provincies zich bij zijn klacht aansluiten. Zo incasseerde Groningen met 76 euro per inwoner het minst. Huls constateert dat die provincie weinig terugkrijgt voor het aldaar gewonnen aardgas. Ook Gelderland (242 euro) en Drenthe (259 euro) bevinden zich in de staart van de ranglijst.

Huls heeft de gegevens bemachtigd na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Volledig scherm
File op N35 tussen Zwolle afslag Marslanden en Wythmen. Foto archief © Tom van Dijke

Salland