Exclusief

Het beste van De Stentor

In DS+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Ook voor fietsers is de N35 oversteken vanaf de Hagenweg een dagelijks drama. Gisteren toonden bewonersgroepen dat wederom. © Pedro Sluiter Foto

Oversteken op de N35: wachten op een ongeluk

Het is geregeld Russisch roulette bij de Ganzepan. Loonwerkers die de N35 willen oversteken schieten geruime tijd wortel omdat een onafzienbare sliert rijdend blik de weg in beslag neemt.

Loonwerker Jaap Majoor windt er geen doekjes om. ,,Soms moet je ondeugend zijn en dan zet ik 'm ervoor. Wat moet je anders? Dan stoppen ze wel.'' Majoor zit dan op een trekker met een enorm gevaarte als aanhanger. Daar heeft de gemiddelde automobilist behoorlijk ontzag voor.

Drukker

Quote

Het is hier zó druk geworden met het razend verkeer dat je zelfs als je moet afslaan van de N35 al je hart vasthoudt.

Jolanda Veldman

Kom je met een gewone auto, dan kan je, als je pech hebt, wachten tot je een ons weegt. De N35 wordt steeds drukker en met de vierbaansaanpassing bij Wijthmen wordt het er straks niet beter op, denken Plaatselijk Belang Hoonhorst en Laag Zuthem. Zeker als het 'hik-effect' van het stoplicht bij Hoonhorst verdwenen is. Onder leiding van Niels Tomson hebben de twee PB's zich gebundeld om actie te voeren.

De Hagenweg, die ter hoogte van de Ganzepan aantakt op de N35, is deels grondgebied van de gemeente Raalte, deels gemeente Dalfsen. Maar zeggenschap hebben de gemeentes niet omdat de N35 een rijksweg is.

Verkeerslichten

Een aantal jaren terug stonden er op die plek, bij wijze van proef, verkeerslichten. Rijkswaterstaat vindt dat de doorstroming van het verkeer er ernstig door wordt belemmerd. Die optie is daarom sowieso niet bespreekbaar.

Boer zoekt ventweg

Veehouder Pros Veldman, bekend geworden door Boer Zoekt Vrouw in 2006, woont op een steenworp afstand van de kruising. Brengt hij zijn kinderen naar school in Hoonhorst, dan is oversteken in de spits een crime. Maar voor gewoon verkeer is er een escape via de ventweg onder de Ganzepannerbrug door. De brug is evenwel te laag voor landbouwverkeer. 

Vierbaans

,,Over een paar jaar zullen ze de weg wel helemaal vierbaansweg maken'', voorspelt de 46-jarige veehouder. Zijn echtgenote Jolanda vreest dat er in de tussentijd slachtoffers vallen. ,,Het is hier zó druk geworden met het razend verkeer dat je zelfs als je moet afslaan van de N35 al je hart vasthoudt.''

Verdiepen

Wethouder Wout Wagemans van Raalte heeft de moed niet opgegeven. ,,De meest onveilige plekken van de N35 worden nu aangepakt, meer dan 15 miljoen is er helaas niet. Wellicht kan de doorgang onder de Ganzepannerbrug verdiept worden, geen idee wat dat kost. Ruilverkaveling kan ook wat helpen.''

Exclusief

Het beste van De Stentor

Salland