Volledig scherm
© Tom Hessels/Hessels Media

Raalte kan Brabantse en Gelderse varkensboer niet weren

Dat de eigenaar van de geplande megavarkensstal in Mariënheem uit Gelderland komt, maakt niets uit voor de vergunningsaanvraag. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op brieven van GroenLinks en kritisch burger Hans de Kort.

Zij willen de komst van nieuwe megastallen tegenhouden, waaronder die van ‘varkensbaron’ Adriaan Straathof aan de Nijverdalseweg 13 in Mariënheem. GroenLinks en De Kort voeren aan dat de regels voor varkensboeren in Noord-Brabant en Gelderland strenger zijn dan in Overijssel. Daardoor zou het voor varkensboeren gemakkelijker zijn een megastal te beginnen in deze regio. Het college geeft aan dat de ‘oorsprong van de initiatiefnemers geen maatstaf is’ bij het beoordelen van vergunningsaanvragen. 

Wegkijken

GroenLinks Raalte verwijt de gemeente ‘weg te kijken van maatschappelijke verantwoordelijkheden als er vergunningsaanvragen worden ingediend die in strijd zijn met gemeentebeleid of het welzijn van mens en dier’. Zoals bij de stal van Straathof, die daarvoor een vergunning heeft gekregen.

Maar het college benadrukt dat de aanvraag is getoetst aan de geldende wet- en regelgeving voor onder andere geur, geluid, fijnstof en ammoniak. Die normen worden  niet overschreden, dus was er geen reden om de vergunning te weigeren. Dat de ‘varkensbaron’ in Duitsland en Nederland geen goede naam heeft, kan ook geen rol spelen in de beoordeling van een vergunningaanvraag. Niet het gemeentebestuur, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet de naleving van de regels voor dierenwelzijn controleren, zo laat het college weten. 

Uitbreiding

Het geldende bestemmingsplan buitengebied biedt alleen ruimte aan bestaande intensieve veehouderijen. De megastal bij Mariënheem is niet nieuw, maar een uitbreiding van een bestaande. Daar is geen aanpassing van het bestemmingsplan voor nodig. 

Het Raalter college schrijft wel aan De Kort en GroenLinks dat het ‘goed is het huidige beleid voor de uitbreiding van agrarische bedrijven tegen het licht te houden’. ‘Het is tijd te onderzoeken of ons beleid nog toekomstbestendig is.’ 

Salland