Volledig scherm
Directeur Hans Derksen van ABC Kroos met een bundel eendenkroos. © Archief/Jan Houwers

Raalte krijgt fabriek voor eendenkroos

Op het terrein van de vroegere varkensproefboerderij aan de Drosteweg in Raalte komt een fabriek in eendenkroos. 

De fabriek gaat hoogwaardige eiwitten winnen uit eendenkroos, dat een van de snelstgroeiende planten ter wereld is en tien keer meer eiwit oplevert dan soja.

Volgens de eigenaren kan eendenkroos een belangrijke rol spelen bij het oplossen van het toenemende wereldwijde tekort aan voedsel, maar ook bij het terugdringen van broeikasgassen. De fabriek komt op het terrein van The Green East, het bedrijf van André Jansen, die de vroegere proefboerderij van de Wageningen Universiteit omvormt tot een innovatieplek voor landbouw en tuinbouw.

De fabriek wordt gebouwd door ABC Kroos uit Groenlo, waar de afgelopen twee jaar een geslaagde proef is gehouden met het winnen van eiwitten uit eendenkroos. Ook dat bedrijf richt zich op innovatie in de landbouw en het ontwikkelen van duurzame alternatieven voor dierlijke eiwitten. Eigenaar Jansen van The Green East steekt zelf negen ton in de fabriek, net als het Energiefonds Overijssel.

Dat fonds is door de provincie opgericht om ervoor te zorgen dat in 2023 20 procent van het energieverbruik duurzaam is. Dat kan door energie duurzaam op te wekken, maar ook door energiebesparing. Voor de productie van eiwitten uit eendenkroos is veel minder energie nodig dan voor eiwitten uit bijvoorbeeld soja. Daarnaast zijn de eiwitten uit eendenkroos van hoge kwaliteit.

Zo zitten er net als in vlees en melkproducten essentiële aminozuren in, waardoor voedsel met eendenkroos-eiwitten een duurzame vervanging kan zijn van vlees en zuivel. ABC Kroos zegt daarmee ook veel broeikasgassen uit te sparen. Zo komt er bij de productie van vlees en melk veel CO2 en methaan vrij.

Eigenaar Jansen van The Green East vormt samen met de oprichters van ABC Kroos het management van de eendenkroosfabriek. Die moet halverwege 2020 operationeel zijn. 

Salland