Volledig scherm
© Thinkstock

Raalte verlaagt zorgkosten voor wmo en verzekering

RAALTE - Veel inwoners van de gemeente Raalte krijgen in 2017 te maken met lagere zorgkosten.

De gemeente verlaagt de maximale eigen bijdrage voor wmo-voorzieningen en verstrekt inwoners met een laag inkomen een hogere tegemoetkoming in de kosten van de collectieve zorgverzekering, waarbij ook het eigen risico wordt meeverzekerd.

De eigen bijdrage voor wmo-voorzieningen zoals hulp bij het huishouden, woningaanpassingen, begeleiding en dagbesteding wordt 14,80 euro per vier weken. Dat is nu nog 19,40 euro voor eenpersoonshuishoudens en 27,80 euro voor meerpersoonshuishoudens. Voor meerpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd met een verzamelinkomen onder 35.000 euro vervalt de eigen bijdrage. Het CAK voert deze maatregel 'automatisch' uit, gegadigden hoeven dus zelf geen actie te ondernemen.

Raalte maakt de uitgebreide dekking in de collectieve zorgverzekering bij Zilveren Kruis Achmea nog aantrekkelijker voor mensen met een laag inkomen (tot 110% bijstandsnorm). Hierin is het verplicht eigen risico van 385 euro al meeverzekerd. Ook betaalt Raalte een hogere bijdrage voor de meest uitgebreide aanvullende verzekering, namelijk van 7,95 naar 20 euro per maand. Het aanvraagformulier ligt bij het sociaal loket van de gemeente.

Voor 2016 is er voor mensen die al veel eigen risico moesten betalen een overbruggingsregeling. Inwoners met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm, die in 2016 minimaal 90% van het verplicht eigen risico van 375 euro hebben betaald, kunnen een eenmalige bijdrage van 200 euro krijgen. Wie daarvoor in aanmerking komt ontvangt in 2017 verdere informatie.

Salland