Volledig scherm
De Zegge VII. © RONALD HISSINK

Raalte wil randweg Zegge VII aanleggen

Op het 21 hectare grote Raalter bedrijventerrein De Zegge VII is nog maar één kavel van vierduizend vierkante meter verkocht. Diverse oppositiepartijen vrezen een miljoenenstrop. Toch wil het college van B en W hier voor 1 miljoen euro ook nog een randweg aanleggen. 

Zelfs collegepartij CDA heeft bedenkingen, maar B en W blijven vastberaden. Er zijn diverse gegadigden die bedrijfsterrein willen kopen maar dan wel aan een zichtlocatie langs de nieuwe randweg, zegt wethouder Wout Wagenmans die in een besloten bijeenkomst met de raad man en paard wil noemen.

In de Zomernota staat dat bedrijventerrein De Zegge VII een lange looptijd heeft, tot 2033, en dat jaarlijks gemiddeld 1,3 hectare wordt verkocht. Mocht de kavelverkoop achterblijven bij de prognoses, dan moet op basis van regionale afspraken die begin dit jaar met de provincie zijn gemaakt een deel van het bedrijventerrein over vijf jaar 'afgewaardeerd' worden, terug naar de waarde van landbouwgrond.

Randweg

Toch blijft de gemeente investeren in het gebied. Nog dit jaar worden aan de zuidrand van het terrein al een watergang en groenvoorziening aangelegd. Voor de ontsluiting van het bedrijventerrein wordt in de loop van 2018 een ontsluitingsweg aangelegd langs de zuid- en oostzijde van De Zegge VII, tussen de Overkampsweg en de Heesweg. Langs de nieuwe weg komt een brede groenstrook, als bufferzone naar aangrenzende landbouwgronden en landgoed Schoonheten. Hiervoor zou de gemeenteraad bij de begroting voor 2018 bijna één miljoen euro beschikbaar moeten stellen.

Kritiek

Niet doen, onverantwoord, vindt CDA'er Bennie Grolleman. ,,Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'', adviseerde hij wethouder Wagenmans maandagavond al tijdens de behandeling van de Zomernota in de Raalter raadspleinsessie. Diverse andere fracties onderstreepten de woorden van Grolleman.

Maar Wagenmans blijft positief, want de randweg zal zorgen voor snellere kavelverkoop. ,,We zijn met vele bedrijven in gesprek, het eerste schaap staat al voor de dam'', aldus de wethouder. ,,Die ondernemers willen allemaal een zichtlocatie langs de nieuwe weg.'' Namen kan hij niet in het openbaar noemen, daarom wil hij de gemeenteraad binnenkort in beslotenheid bijpraten. Als dit najaar een accountmanager bedrijven aan de slag gaat voor de gemeente, drie jaar lang, verwacht het college dat de kavelverkoop nog verder zal toenemen.

Salland