Volledig scherm
© Thinkstock

Raaltenaren voelen zich nog veiliger

RAALTE - Van de Raaltenaren voelt 12 procent zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Maar dat is een stuk minder dan in 2014, toen dit percentage nog 20 was.

,,Dat is echt substantieel beter. Raalte is een veilige gemeente, dat blijkt ook uit de jaarlijkse criminaliteitscijfers. En het veiligheidsgevoel van de mensen stijgt nu dus ook'', concludeert burgemeester Martijn Dadema uit de 'Veiligheidsmonitor 2016'.

Rapportcijfer
Inwoners van de gemeente Raalte geven gemiddeld een 7,7 als rapportcijfer voor de veiligheid in hun eigen buurt. Dit cijfer was in Raalte nog nooit zo hoog. In 2014 bij de vorige 'monitor' was dat een 7,3. Ook andere cijfers zijn beter, bijvoorbeeld voor vermindering van vermogensdelicten en verkeersoverlast, en voor onderhoud van de openbare ruimte.

Cybercriminaliteit
De ruim 900 ondervraagden die hun vragenlijst inleverden klagen het vaakst over inbraken, en diefstal en beschadiging van fiets en auto. Veel ergernis is er over hondenpoep, rommel op straat en te hard rijden. Maar liefst 15 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze het afgelopen jaar te maken hebben gehad met een vorm van cybercriminaliteit, dit percentage bleef gelijk ten opzichte van twee jaar geleden. Burgemeester Dadema is blij met de goede cijfers, maar wijst er wel op om niet stil te blijven zitten. ,,Veiligheid is belangrijk voor ons allemaal en er is ook stevig op ingezet door inwoners, politie en gemeente, onder andere via de WhatsApp-groepen. Het is dan extra bevredigend dat het gevoel van veiligheid zo is toegenomen! We moeten allemaal wel alert blijven om dit vast te kunnen houden, want dat gaat niet vanzelf.''

Salland