Volledig scherm
De leden van de 'tIsmawajewendband willen weer de hippe, vernieuwende band zijn waar mensen van opkijken. Rechts met saxofoon Marjan Middendorp. © Gerard Vrakking

Raalter straatorkest wil weer gekke band zijn van 25 jaar geleden

Het Raalter straatorkest 'tIsmawajewendband is al bijna 25 jaar een graag geziene gast op feesten en braderieën, en festivals zoals Oerol. Dat is te danken aan het altijd enthousiaste optreden van de in zwart met gouden tierelantijntjes uitgedoste muzikanten, met niet alleen hoempadweilmuziek maar vooral ook swingende vertolkingen van top 40-nummers.

Tegenwoordig doen veel andere straatorkesten dat kunstje ook, tijd voor de Raalter band om een nieuwe weg in te slaan. Om met meer theatrale optredens fris en fruitig nog eens 25 jaar langer aan de weg te kunnen blijven timmeren, blazen en zingen.

'tIsmawajewendband, die debuteerde tijdens het Bloazersfestival van Stöppelhaene 1993, is wijd en zijd bekend. Met hun eigen fraaibeschilderde touringcar doorkruisen ze al jaren het hele land, afgewisseld met enkele buitenlandse optredens. In 2012 werden ze daarom als 'muzikaal uithangbord van de gemeente Raalte' verrast met het Goudhaentje. ,,Maar na 25 jaar is het tijd voor een nieuwe koers'', roept Marjan Middendorp, die zich als mede-oprichtster, 'saxy' saxofoniste en voorzitter bijna getrouwd voelt met de Raalter band.

,,Toen we bijna 25 jaar geleden begonnen waren we nieuw, gek en anders. Je moest die gezichten zien als wij gingen spelen", lacht Middendorp. Ontelbare optredens volgden, met vele hoogtepunten. Al tien jaar achtereen op het cultuurfestival Oerol op Terschelling, aan de Bonkevaart bij de finish van de Elfstedentocht in 1997, op de piste in Winterberg en Oostenrijk en op Spaanse stranden, op het podium met Gerard Joling en Lee Towers, in Thialf en Ahoy, noem maar op. Maar in de loop der jaren kwamen er steeds meer vergelijkbare straatorkesten bij. ,,Daarom gooien we het roer radicaal om. We willen op onze 25ste verjaardag weer die hippe, vernieuwende, gekke band zijn waar mensen van opkijken." De afgelopen maanden borrelden in diverse brainstormsessies allerlei wilde ideeën op. ,,Van kleding tot repertoire tot theater. Dan merk je meteen dat je met muzikale creabea's en idiote mafkezen aan tafel zit. Wát een creativiteit!" Die ideeën worden de komende tijd verder uitgewerkt.

Om helemaal klaar te zijn voor de 'verfrissende doorstart', die de basis moet leggen voor de volgende kwart eeuw, zoekt de band ook nieuwe trompettisten. Enkele blazers zijn gestopt, onder wie Han Reinders die zijn trompet na 25 jaar aan de wilgen hangt nu hij de voorzittershamer van Rohda Raalte hanteert. ,,We hopen dat we met onze spetterende formule een aantal nieuwe trompetters enthousiast kunnen maken. Graag jong, maar oud mag ook. We worden echt een band anno 2017, met trendy outfits en gave optredens, met muziek van nu: pop, rock, dance, urban, metal, soul, blues en R&B. Trompettalent is van harte welkom om een keer te komen kijken. Ander muzikaal of creatief talent trouwens ook. Want bij onze band is niks te gek!''

  1. Bevriende buurmannen in Wijhe ontsnappen op nippertje aan ‘doorgedraaide’ kennis met koksmes
    PREMIUM

    Bevriende buurmannen in Wijhe ontsnappen op nippertje aan ‘doorge­draai­de’ kennis met koksmes

    Bloedspetters en een kapotgeslagen televisie zijn dinsdagochtend de stille getuigen van de geweldsuitbarsting die de avond ervoor plaats had in een appartement aan de Paasweide in Wijhe. In de woonkamer zitten de 25-jarige bewoner van Syrische afkomst en zijn 28-jarige autochtone buurman. Zij hebben, zo zeggen ze, voor hun leven moeten rennen en willen anoniem blijven. Een 20-jarige kennis zou hen met een groot koksmes hebben willen steken en hebben geroepen dat hij ze dood wilde maken.

Salland