Volledig scherm
Hinnie Haverman van Sallandse Metaalhandel en de gemeente Raalte moeten nog even wachten op een uitspraak van de rechter. © Gerard Vrakking (archieffoto)

Rechter heeft opnieuw meer tijd nodig voor uitspraak conflict oudijzerboer en gemeente Raalte

Opnieuw heeft de rechtbank in Zwolle meer tijd nodig om tot een uitspraak te komen in het geschil tussen metaalhandelaar Hinny Haverman en de gemeente Raalte. Eerder lukte het al niet om medio juli tot een uitspraak te komen. Deze week bleek ook begin augustus niet haalbaar.

Het is woordvoerder Maarten Schoon van de rechtbank Overijssel niet bekend waarom beide partijen langer moeten wachten op het oordeel van de rechter. ,,Het enige wat ik weet is dat de uitspraak nog niet gereed is.” Die is volgens Schoon nu voorzien voor over vier weken, dus 3 september of ‘zoveel eerder als mogelijk’. Overigens behoort later dan die datum ook nog tot de mogelijkheden, omdat er geen limiet zit aan het aantal keren dat een uitspraak uitgesteld kan worden. ,,Maar daar ga ik in dit geval niet op voorhand van uit", zegt Schoon. Hij voegt er aan toe dat het vaker voorkomt dat een uitspraak op zich laat wachten.

Dertig jaar

Het geschil tussen oudijzerboer Haverman en de gemeente Raalte draait om een reusachtige berg van miljoen kilo schroot op het opslagterrein aan de Wolthaarsdijk. Volgens Haverman ligt de berg schroot te wachten op verkoop op het terrein langs het Overijssels Kanaal. Daar ligt het al een tijdje, want het perceel in eigendom van de gemeente Raalte is al dertig jaar in gebruik bij de oudijzerboer. 

Jarenlang werd de opslag gedoogd, maar de gemeente wil nu een einde maken aan de situatie. Volgens de gemeente staan de huidige activiteiten op gespannen voet met de agrarische bestemming en spelen ook milieu-hygiënische redenen en veiligheidsoverwegingen een rol.

Vergoeding

Haverman ging echter niet zonder slag of stoot akkoord: hij stapte naar de rechter. Die bood de twee partijen de mogelijkheid er alsnog samen uit te komen, maar dat mislukte. Eerder liet advocaat Ralph Kops namens Haverman aan de Stentor weten dat het voorstel van de gemeente en wat de oudijzerboer vraagt te ver uit elkaar ligt.

Voordat hij het terrein aan de Wolthaarsdijk ontruimt wil Haverman een vergoeding zien van de gemeente, omdat hij een nieuwe locatie moet inrichten. Tijdens een rechtszitting werd hem 10.000 euro geboden, maar die wees hij van de hand. 

 1. Thuiskomen in het oudste tolhuisje van Raalte: ‘Wat een gelukskonten zijn wij’

  Thuiskomen in het oudste tolhuisje van Raalte: ‘Wat een gelukskon­ten zijn wij’

  De renovatie en uitbreiding van het oudste tolhuisje van Raalte zit er op. Eigenaren Marieke en Frank Elders hebben 2,5 jaar bloed, zweet en tranen in het opmerkelijke bouwproject zitten. Vol trots openen ze vrijdag 27 september de deuren van het gemeentelijk monument om iedereen de pittoreske woning te tonen tijdens een open huis. Vanaf oktober kunnen gasten het huisje huren per week(-end) of midweek. ,,We gaan zien hoe dat loopt.”
 1. Luttenberg houdt ‘zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest
  video

  Luttenberg houdt ‘zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest

  Opnieuw richten dierenclubs de pijlen op het ‘zwientie tikken’. Animal Rights en vier andere dierenorganisaties roepen de NVWA op te treden tegen deze vorm van plattelandsvermaak dat zondag op de agenda staat in Luttenberg. Ze vragen de gemeente Raalte het evenement af te gelasten. De argumenten: dierenwelzijn en de mogelijke verspreiding van dierziektes. In Luttenberg houden ze het hoofd koel: ,,Iedereen mag zijn eigen mening hebben.”
 2. Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

  Bunker­cross vervangt Lemeler­veld­se loop in Sallands Cross Circuit

  Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.

Salland