Volledig scherm
Hinnie Haverman van Sallandse Metaalhandel en de gemeente Raalte moeten nog even wachten op een uitspraak van de rechter. © Gerard Vrakking (archieffoto)

Rechter heeft opnieuw meer tijd nodig voor uitspraak conflict oudijzerboer en gemeente Raalte

Opnieuw heeft de rechtbank in Zwolle meer tijd nodig om tot een uitspraak te komen in het geschil tussen metaalhandelaar Hinny Haverman en de gemeente Raalte. Eerder lukte het al niet om medio juli tot een uitspraak te komen. Deze week bleek ook begin augustus niet haalbaar.

Het is woordvoerder Maarten Schoon van de rechtbank Overijssel niet bekend waarom beide partijen langer moeten wachten op het oordeel van de rechter. ,,Het enige wat ik weet is dat de uitspraak nog niet gereed is.” Die is volgens Schoon nu voorzien voor over vier weken, dus 3 september of ‘zoveel eerder als mogelijk’. Overigens behoort later dan die datum ook nog tot de mogelijkheden, omdat er geen limiet zit aan het aantal keren dat een uitspraak uitgesteld kan worden. ,,Maar daar ga ik in dit geval niet op voorhand van uit", zegt Schoon. Hij voegt er aan toe dat het vaker voorkomt dat een uitspraak op zich laat wachten.

Dertig jaar

Het geschil tussen oudijzerboer Haverman en de gemeente Raalte draait om een reusachtige berg van miljoen kilo schroot op het opslagterrein aan de Wolthaarsdijk. Volgens Haverman ligt de berg schroot te wachten op verkoop op het terrein langs het Overijssels Kanaal. Daar ligt het al een tijdje, want het perceel in eigendom van de gemeente Raalte is al dertig jaar in gebruik bij de oudijzerboer. 

Jarenlang werd de opslag gedoogd, maar de gemeente wil nu een einde maken aan de situatie. Volgens de gemeente staan de huidige activiteiten op gespannen voet met de agrarische bestemming en spelen ook milieu-hygiënische redenen en veiligheidsoverwegingen een rol.

Vergoeding

Haverman ging echter niet zonder slag of stoot akkoord: hij stapte naar de rechter. Die bood de twee partijen de mogelijkheid er alsnog samen uit te komen, maar dat mislukte. Eerder liet advocaat Ralph Kops namens Haverman aan de Stentor weten dat het voorstel van de gemeente en wat de oudijzerboer vraagt te ver uit elkaar ligt.

Voordat hij het terrein aan de Wolthaarsdijk ontruimt wil Haverman een vergoeding zien van de gemeente, omdat hij een nieuwe locatie moet inrichten. Tijdens een rechtszitting werd hem 10.000 euro geboden, maar die wees hij van de hand. 

  1. Grapperhaus is smokkelpraktijken beu: ‘lockdown’ van gevangenissen in Zutphen en Grave
    PREMIUM

    Grapper­haus is smokkel­prak­tij­ken beu: ‘lockdown’ van gevangenis­sen in Zutphen en Grave

    Een ‘lockdown’ van twee gevangenissen, omdat de minister de vele smokkelacties in de gevangenissen beu is. Na een actie die woensdag begon in Grave (Noord-Brabant) is vandaag ook een grootschalige doorzoeking in Zutphen uitgevoerd. Over de resultaten hult de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich vooralsnog in nevelen. De acties doorkruisen het strafproces rond de gewelddadige roofoverval op twee bejaarde broers in Heeten.

Salland