Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw kijkt door de lens van haar camera naar de boerderij van het schuilgezin bij Ruinerwold. © EPA/Vincent Jannink

‘Ruinerwold-vader’ Gerrit-Jan uit Herxen jarenlang gezocht door familie, buren dachten dat hij dood was

Nadat Gerrit-Jan van D. (67), geboren in het Overijsselse Herxen, zich aansloot bij de omstreden Moonsekte is door zijn familie jarenlang tevergeefs gezocht naar de verloren zoon. Buurtbewoners en kennissen uit het dorpje tussen Zwolle en Wijhe meenden dat Gerrit-Jan al die jaren niet meer leefde, nadat hij naar Zuid-Korea zou zijn vertrokken.

Pas afgelopen dagen is duidelijk geworden dat het om de man gaat waar zij al die jaren naar hebben gezocht. De vader van Gerrit-Jan, een bekende romanschrijver uit Herxen, liet in het najaar van 2012 in een interview in het lokale Protestantse blad NICO weten dat hij het er ontzettend moeilijk mee had dat zijn zoon al ruim twintig jaar kwijt was. Hij kon niet begrijpen wat er met zijn zoon was gebeurd. ‘Maar het leven gaat wel door en de keuze is nu aan mijn zoon om ons op te zoeken’, vertelde hij in het openhartige vraaggesprek.

  1. Arbeidsmigranten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheerder: ‘We hebben geen enkele bescherming’
    PREMIUM

    Arbeidsmi­gran­ten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheer­der: ‘We hebben geen enkele bescher­ming’

    Niet de slechte huisvestingsomstandigheden, maar het volledig overgeleverd zijn aan de grillen van de beheerder is het grootste probleem op park Old Heino. ,,Als de beheerder het op jou gemunt heeft, loop je het gevaar van het park te worden gestuurd. Hij komt ook onaangekondigd huisjes binnen om controles op bijvoorbeeld drugs uit te voeren. We hebben geen enkele bescherming”, zegt de Poolse parkbewoner Pawel Staśkewicz (33).

Salland