Boeren hebben de deur van het Groninger provinciehuis er tijdens de protestactie met een tractor uitgereden.
Volledig scherm
Boeren hebben de deur van het Groninger provinciehuis er tijdens de protestactie met een tractor uitgereden. © ANP/Siese Veenstra

Sallands bouwbedrijf valt met de deur in huis met goedkope offerte voor entree provinciehuis Groningen

Bouwbedrijf Hoogeslag uit het Sallandse dorp Mariënheem heeft een ludieke offerte ingediend bij de provincie Groningen voor het herstellen of vervangen van de voordeuren van het provinciehuis. Die werden maandagmiddag door een trekker geramd tijdens het boerenprotest tegen de strengere stikstofregels. De schade werd geraamd op 13.000 euro, meldden media vanuit Groningen.

Maar in Mariënheem kunnen ze het voor minder dan de helft van die prijs fiksen, valt het familiebedrijf 'meteen maar met de deur in huis’. En daarvoor krijgen de Groningers twee nieuwe voordeuren ‘monumentgroen afgelakt inclusief logo’s, vervangen/hergebruiken hang- en sluitwerk, herstelwerkzaamheden kozijnen indien nodig'. Een deurbel komt er gratis bij. ,,Zodat eventuele bezoekers bij een dichte deur aan kunnen bellen. Dit om schade in de toekomst te voorkomen’’, aldus de offerte. ,,In verband met de duurzaamheid en stikstofproblematiek zal Bouwbedrijf Hoogeslag BV zoveel mogelijk bestaande materialen hergebruiken. Totaalprijs: €6.400,- (zegge zesduizend vierhonderd euro) incl. BTW.’’

De offerte van Hoogeslag kreeg op Facebook al meer dan tweeduizend 'likes' en honderden opmerkingen. Op de deuren kunnen de logo's komen van de provincie en het bouwbedrijf zelf.
Volledig scherm
De offerte van Hoogeslag kreeg op Facebook al meer dan tweeduizend 'likes' en honderden opmerkingen. Op de deuren kunnen de logo's komen van de provincie en het bouwbedrijf zelf. © Screenshot Facebookpagina Hoogeslag

Crowdfundingsactie

De deur werd maandag aan diggelen gereden door de boze Groninger boer Sander van Adrichem, die daar ook voor aansprakelijk wordt gesteld. Via de pagina doneeractie.nl is inmiddels een crowdfundingsactie voor hem gestart, met als streven om binnen 31 dagen het bedrag van 13.000 euro op te halen.

Dichte portemonnee

Of de provincie Groningen de klus aan het Mariënheemse bouwbedrijf gunt lijkt niet logisch. Want ondanks de lage kosten die Hoogeslag rekent kan de toegangsdeur zelfs met een dichte portemonnee worden hersteld.  Kingma’s Bouwbedrijf uit Buitenpost heeft namelijk aangeboden de schade kosteloos te herstellen, inclusief ‘alle materiaal, mankracht, kennis en expertise’.

  1. Muzikant Erwin Nyhoff uit Heeten brengt in zijn 6 meter lange Cadillac rock ’n roll bij u thuis
    PREMIUM

    Muzikant Erwin Nyhoff uit Heeten brengt in zijn 6 meter lange Cadillac rock ’n roll bij u thuis

    Een Cadillac Sedan De Ville van 6 meter lang uit 1958, een akoestische gitaar en Erwin Nyhoff. Dat is kort gezegd het rondreizende muzikale minicircus dat Corona Cadillac Concerts heet. De 47-jarige zanger/gitarist uit Heeten heeft zoals bijna alle muzikanten vanwege corona een leeggeveegde agenda. ,,Als de mensen niet naar Erwin Nyhoff kunnen komen, moet Erwin Nyhoff maar naar de mensen toe’’, zegt de oud-voorman van rockband Prodigal Sons.

Salland