Satudarah-lid opgepakt na invallen bij horecazaken Raalte

update + videoEen van de mannen die vanochtend werden opgepakt bij invallen in twee horecazaken in Raalte wordt gelinkt aan Satudarah. De 52-jarige Raaltenaar zou lid zijn van de motorclub. De andere verdachte, een 26-jarige Raaltenaar, is een familielid van de man.

Dat heeft de gemeente Raalte tijdens een persconferentie bekendgemaakt. 

De politie liet eerder vandaag al weten dat één van de mannen wordt verdacht van verduistering en oplichting en de ander van heling, mishandeling en vernieling.

Bijeenkomsten

Tijdens de persconferentie werd duidelijk waarom er vanmorgen invallen plaatsvonden bij Café Gina's aan de Deventerstraat en eetcafé The Flinstones aan de Brugstraat. De politie had signalen gekregen dat er bijeenkomsten met meerdere leden van de inmiddels verboden motorclub Satudarah plaatsvonden. ,,En we willen niet dat er een clubhuis ontstaat'', stelde burgemeester Martijn Dadema. 

Bovendien zou de uitbater van de zaken zich niet houden aan de Drank- en Horecawetgeving en zou de bouw- en brandveiligheid te wensen overlaten. Ook kon er geen goede financiële huishouding worden overlegd. De twee verdachten werden overigens niet opgepakt bij de cafés, maar in twee woningen in Raalte. Ook de woningen werden doorzocht.

Gesloten

Gina's en The Flinstones zijn tot nadere orde gesloten. Als het aan burgemeester Dadema ligt komt er bovendien geen kroeg meer terug op de plek van Gina's aan de Deventerstraat. De locatie bevindt zich in een woonwijk en over het café kwamen geregeld klachten uit de buurt. ,,We willen de horeca zoveel mogelijk centraliseren in het centrum'', stelde de burgervader. De locatie van The Flinstones achtte hij nog altijd wel geschikt voor een restaurant.

Café Gina's kwam in november 2017 ook al in het nieuws vanwege een politiezaak. Toen zou een molotovcocktail tegen het pand zijn gegooid. Volgens Joost Holterman, operationeel expert bij de politie, heeft die zaak echter niets te maken met de huidige perikelen. De dader van de aanslag in november is overigens nog altijd niet gepakt.

Verboden

Motorclub Satudarah werd drie weken geleden door de rechter met onmiddellijke ingang verboden. Volgens de rechtbank vormt de motorclub een criminele organisatie met een 'cultuur van geweld'. Het is de tweede motorclub in Nederland die een verbod krijgt, eerder was motorclub Bandidos al aan de beurt.

Volledig scherm
Inval bij Café Gina's in Raalte. © Arnold Roolvink

Salland

poll

Martijn Dadema (Raalte) als burgemeester van Deventer: goede zaak?

  • Ja, Dadema mag van mij burgemeester van Deventer worden! (35%)
  • Nee, Dadema moet burgemeester van Raalte blijven! (65%)
2298 stemmen