Volledig scherm
De twaalf vmbo-leerlingen van Carmel College Salland en hun drie begeleiders wacht een pittige klim naar de top van de Mont Ventoux. © Martin Swinkels

Scholieren Carmel College naar Mont Ventoux in strijd tegen ALS

Zelfs de legendarische Mont Ventoux beklimmen vmbo-leerlingen van Carmel College Salland om geld in te zamelen voor de strijd tegen de spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). Ze komen volgende week in beweging voor het goede doel in hun eigen schoolgebouw in Raalte.

Twaalf leerlingen en drie begeleiders zijn van 16 tot 21 juni in Frankrijk om de Mont Ventoux te beklimmen. Na Alpe d’Huez de beroemdste berg voor Nederlandse wielerliefhebbers die de Tour de France volgen of die zelf de uitdaging aan willen gaan. De klim van de Kale Berg is niet alleen lang en steil, maar de renners worden er ook geplaagd door wind en kou of juist zinderende hitte. De leerlingen krijgen 22 kilometer naar de top voor de kiezen en hopen dat sponsors bereid zijn om hun inspanningen te belonen.

Marathonactie

Volledig scherm
Oud-profvoetballer Fernando Ricksen kan als gevolg van de spierziekte ALS alleen zijn ogen nog bewegen.

Ook op hun eigen school komen vmbo-leerlingen in actie om geld in te zamelen. Op dinsdag 28 mei houden ze een marathonactie van 24 uur op school. Ze moeten dan onder meer gedurende het gehele etmaal spinningfietsen in beweging houden. Tijdens de actiemiddag op 29 mei kunnen leerlingen kiezen uit drie sportieve onderdelen: wandelen, fietsen of zwemmen. Ze zullen zich extra inspannen om een recordbedrag bij elkaar te krijgen.

ALS geldt als één van de ernstigste aandoeningen van het zenuwstelsel, waardoor een patiënt steeds meer problemen krijgt met bewegen, praten, slikken en ademhalen. Gemiddeld leven mensen met ALS nog drie tot vijf jaar na de diagnose. De spierziekte trof beroemde mensen als professor Stephen Hawking, de voormalige Chinese leider Mao Zedong en de Britse acteur David Niven. De Nederlandse ex-profvoetballer Fernando Ricksen kan alleen zijn ogen nog bewegen.

Salland