Steun voor initiatief voor oorlogsmuseum in Raalte

RAALTE - De meeste partijen in Raalte willen steun voor het initiatief van Henri Boerdam, die aan de Stobbenbroekerweg twee schuren vol met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog heeft.

Boerdam zoekt naar ruimte om een oorlogsmuseum te starten. Onlangs vroeg hij de gemeente mee te zoeken naar een locatie van minimaal 220 vierkante meter. Die locatie is niet voorhanden. Bovendien is het realiseren van een oorlogsmuseum een particulier initiatief en geen gemeentelijke aangelegenheid, zo liet het college weten.

Er komt nu wel actie. Boerdam zal in gesprek gaan met de cultuurmakelaar om te kijken of een oorlogmuseum haalbaar is, zo werd donderdagavond duidelijk in de raadsvergadering. ,,Blij dat het op het bord van de cultuurmakelaar ligt'', vond Egbert den Daas (LA). ,,Om te kijken of het een meerwaarde zal zijn voor Raalte.'' Arie van de Wilt (PvdA) verklaarde 'niet zoveel te hebben met een oorlogsmuseum', maar 'meer te voelen voor een vredesmonument'. Harry van Kampen (SP) lanceerde het idee om oorlogstuig in een boerenschuur bij de IJssellinie onder te brengen. De raad opperde contact met gemeente Olst-Wijhe, om te kijken of daar wellicht passend onderdak is.

Salland