Volledig scherm
© Thinkstock

Stijgend aantal geweldsincidenten in Raalte

RAALTE - Het aantal woninginbraken en autodiefstallen in de gemeente Raalte is in 2016 gedaald, maar het aantal aangiftes van geweldsincidenten groeide: van 49 in 2015 naar 80 in het afgelopen jaar.

Bij de geweldsincidenten is vooral een stijging te zien van het aantal mishandelingen, van 26 naar 48. Daarbij gaat het voor een deel om geweld tijdens het uitgaan, maar vooral om huiselijk geweld met mishandeling van partner, kinderen of andere huisgenoten. Volgens teamchef Gert Telman van de politie IJsselland-Zuid is de toename voor een groot deel ook te danken aan de grotere bereidheid om daar aangifte van te doen (via Veilig Thuis, telefoon 0800-2000). Het aantal aangiftes van bedreigingen (regelmatig via sociale media) nam toe van 22 naar 30.

In Raalte-dorp zorgden criminele jeugdgroepen jarenlang voor problemen, inclusief inbraken en overvallen. ,,Dat probleem is totaal verdampt'', stelt Telman. ,,Die jongeren zijn nu wat ouder en rustiger, sommige 'ratjes' zijn verhuisd of zitten vast. En als ze weer vrij komen en een agent ziet ze, dan worden ze aangesproken. Die gerichte, persoonlijke aanpak werkt.''

In de voorlopige misdrijfcijfers van het afgelopen jaar valt ook op dat het aantal woninginbraken is gedaald, van 61 naar 50. Volgens de politiechef en burgemeester Martijn Dadema is dit mede te danken aan de goede samenwerking tussen bewoners, gemeente en politie, vooral de Whatsapp-groepen die in veel dorpen en wijken zijn opgezet spelen daarbij een belangrijke rol. Het aantal auto-diefstallen daalde van 8 naar 5. Het aantal auto-inbraken steeg wel, van 29 naar 37. Vooral auto's in het centrum van Raalte en in Raalte-Noord waren doelwit, waarbij airbags en navigatieapparatuur werd gestolen maar ook gereedschap uit bestelbusjes en vrachtauto's.

Burgemeester Martijn Dadema en teamchef Politie IJsselland-zuid Gert Telman beantwoorden vragen over de veiligheid in de gemeente Raalte in 2016

Salland