Op verschillende plekken in Raalte staan de 'maaimenietjes' in de strijd tegen de eikenprocessierups. Ongemaaide bermen trekken natuurlijke vijanden van de jeukrups.
Volledig scherm
PREMIUM
Op verschillende plekken in Raalte staan de 'maaimenietjes' in de strijd tegen de eikenprocessierups. Ongemaaide bermen trekken natuurlijke vijanden van de jeukrups. © GroenLinks Raalte

Strakke bermen passé, Raalte zet in op biodiverser maaien: ‘Huidige tijd vraagt andere aanpak’

Waar het groenbeheer vijftien jaar geleden nog draaide om de hoeveelheid keren dat de grasmaaier er aan te pas moest komen, gaat het tegenwoordig om het versterken van de natuur. ,,Er wordt anders naar groen gekeken. Wat willen we bereiken met het groen? Dáár gaat het om’’, zegt wethouder Ben Nijboer.

3 reacties

 • H de Vries

  2 maanden geleden
  Jacobskruiskruid is giftig voor een paard als dat z'n eigen gewicht er van eet. Maar dan is gras ook dodelijk. Landbouwuniversiteit ageningen heeft wel een paar aardige onderzoeken gedaan naar de giftigheid van dit kruid en het valt wel mee. Als landbouwdieren dood gaan, is dat meestal door slechte verzorging, niet door jacobskruiskruid.
 • L. Jalink

  2 maanden geleden
  Net als in Olst Wijhe, inmiddels barst het hier langs de raalterweg van het super giftige jakobskruiskruid. Zelfs als het op je huid komt is het al giftig! Vele koeien en paarden zullen de dood vinden door dit beleid, omdat het zaad uit de bermen gaat zaaien in de landerijen, er word gehooid, en dieren vreten het op en worden vergiftigt. Niet gelijk dood, eerst verschillende kwaaltjes, door dat lever kapot gaat. Wie dieren lief heeft, maait de berm in dit te voorkomen!!!!!
 • H de Vries

  2 maanden geleden
  Bloemstroken inzaaien is niet nodig. Die (inheemse) bloemen komen vanzelf als je het gras weghaalt en even niks doet. Maar het gaat vrees ik nog steeds niet om biodiversiteit, maar om hoe het er uit ziet en wat het burgermannetje/vrouwtje daar van vindt. "Oh Wat een rommeltje". Nee meneer, dat is een bos bloeiende brandnetel van 1 mtr hoog, zeer belangrijke waardplant voor vlinders. Die maaien we niet.