Volledig scherm
Het recreatiebedrijf in Wijhe wil onder voorwaarde toeristenbelasting verlagen. © Gerard Vrakking

Summercamp Heino gaat door knieën

Summercamp Heino is bereid het bedrag aan toeristenbelasting dat het bedrijf zijn gasten in rekening brengt, onder voorwaarde te verlagen. De gemeente Olst-Wijhe, waaronder de exploitant van groepsaccommodaties en outdoorpark valt, moet dan de belasting niet verhogen. Pas in 2019 zouden de gasten een lager tarief kunnen betalen.

Dat verwacht financieel manager Hennie Bruggeman van Summercamp Heino. Zijn firma ligt overhoop met de gemeente over de toeristenbelasting, die de toerist eerst bij een recreatiebedrijf betaalt en die de gemeente vervolgens heft bij de onderneming. Het bedrijf in Wijhe rekent 0,65 eurocent per persoon per overnachting door aan de toerist, terwijl de gemeente 0,50 eurocent hanteert.

Consumentenbond

Summercamp Heino is daarmee geen uitzondering. De Consumentenbond onderzocht enkele jaren geleden hoe bedrijven omgaan met de toeristenbelasting. Van de 237 onderzochte hotels en bungalowparken hield ruim veertig procent van de bedrijven een hoger tarief aan dan de gemeente.

  1. Met één hand kan restaurateur Meike Mulder uit Raalte eigenlijk alles, behalve een steiger opbouwen
    PREMIUM

    Met één hand kan restaura­teur Meike Mulder uit Raalte eigenlijk alles, behalve een steiger opbouwen

    Toen Meike Mulder (20) zich vier jaar geleden bij Cibap Vakcollege in Zwolle meldde, had de toelatingscommissie de nodige aarzelingen. Zou de Raaltese, die haar linkeronderarm en -hand mist, een praktijkgerichte creatieve mbo-opleiding wel aan kunnen? Mulder heeft de toelatingscommissie van toen een ‘poepie’ laten ruiken. Met het diploma decoratie en restauratieschilder op zak, vertrekt ze binnenkort naar Antwerpen. Daar gaat ze zich verder specialiseren als restaurateur.

Salland