Volledig scherm
Het nieuwe biljartcentrum in sportcentrum Tijenraan. Een plan van aanpak moet het sportcentrum financieel gezond maken.

Tijenraan vaker open voor recreatiezwemmer

Sportcentrum Tijenraan in Raalte moet zijn zwembad vaker openstellen voor recreatiezwemmers. Ook congressen, concerten, beurzen en een hogere bezetting van de accommodaties moeten meer geld in het laatje brengen. Daarnaast moeten de kosten omlaag. De maatregelen moeten uitbater Sportbedrijf Raalte weer in de plus brengen. Het bedrijf sluit dit jaar af met een verlies.

Dat blijkt uit een plan van aanpak dat Sportbedrijf Raalte voor Tijenraan heeft opgesteld, waarmee het college van Raalte als eigenaar van het sportcentrum heeft ingestemd. Het plan moet het sportbedrijf structureel uit de verliezen helpen, ontstaan door de aanloopproblemen van het nieuwe Tijenraan.

Sportbedrijf Raalte gaat externe hulp inroepen om meer geld te kunnen verdienen met de moderne voorziening, die in februari openging. Daarnaast komt er een analyse van besparingen op de kosten. Die zijn ingeboekt door de moderne techniek van het sportcentrum en lagere personeelskosten. Door de vele aanloopproblemen is onduidelijk of de geraamde kostenbesparing realistisch is ingeschat.

Volgens de wethouders Frank Niens en Dennis Melenhorst moet in de eerste helft van volgend jaar blijken wat de uiteindelijke jaarlijkse kosten zijn van het sportcentrum. Zo loopt er momenteel een aanbesteding van de schoonmaak.

Tegelijk onderzoekt Sportbedrijf Raalte de mogelijkheden om meer inkomsten te genereren. Zo moet het zwembad vaker open voor recreatieve zwemmers en de bezetting van een van de sportzalen omhoog. Gemeente en Sportbedrijf Raalte zien ook mogelijkheden om de vergaderfaciliteiten uit te breiden met bijvoorbeeld congressen, beurzen en concerten. Ook het toekomstige beachveld in combinatie met de horeca van Tijenraan biedt kansen.

Daarnaast zouden er activiteiten kunnen worden georganiseerd door ondernemers en organisaties op het gebied van zorg, welzijn en gezondheid. Om de mogelijkheden te verkennen, huurt Sportbedrijf Raalte externe deskundigen in.

Tijenraan sluit dit jaar af met verlies, waarvoor Sportbedrijf Raalte een buffer heeft die vermoedelijk voldoende is. Zo niet, dan kan het bedrijf terugvallen op geld dat de gemeenteraad afgelopen zomer opzij zette voor het opvangen van aanloopverliezen.

Volgens wethouder Rorink ziet het er op dit moment niet naar uit dat er opnieuw gemeenschapsgeld naar Tijenraan moet. ,,Maar de analyse moet uitwijzen of de uitgangspunten voor het nieuwe sportcentrum realistisch waren of moeten worden aangepast’’.

Salland

poll

Martijn Dadema (Raalte) als burgemeester van Deventer: goede zaak?

  • Ja, Dadema mag van mij burgemeester van Deventer worden! (35%)
  • Nee, Dadema moet burgemeester van Raalte blijven! (65%)
2298 stemmen