Ton subsidie voor Heetens zonnepark
Raalte verstrekt een ton subsidie aan initiatiefnemer Endona voor realisering van het Heetense energiepark. Daarmee moet de coöperatie de financiering van het zonnepanelenpark aan de Heetense rondweg rond kunnen krijgen, verwacht het Raalter college van burgemeester en wethouders.
Binnen de totale exploitatie zijn de gemeentelijke lasten relatief hoog, legt wethouder milieu en financiën Frank Niens uit. ,,Dat komt door de leges, ozb en erfpacht die betaald moet worden. Endona heeft ons daarom gevraagd of die ozb en erfpachtcanon verlaagd kunnen worden.
Dat doen we niet, want de belastingverordening biedt die ruimte niet en de woz-waarde wordt jaarlijks opnieuw bepaald. Maar we willen wel een subsidie van in totaal 100.000 euro beschikbaar stellen. Die smeren we uit over een periode van vijftien jaar.'' De jaarlijkse subsidiebijdrage aan Endona bedraagt dan 6.700 euro.
Rondweg
Endona kwam in 2014 met plannen voor de ontwikkeling van een zonne-energiepark op een 4,5 hectare groot terrein aan de rondweg van Heeten. Circa 3 hectare grond wordt gevuld met zo'n 7.200 zonnepanelen, die samen 1,8 à 2,0 megawatt stroom moeten opleveren. Dat is ongeveer tien procent van de behoefte aan elektriciteit in Heeten.
Aarden wal
Om zoveel mogelijk draagvlak te creëren onder de Heetense bevolking, en vooral de direct-omwonenden, wordt veel aandacht besteed aan landschappelijke inpassing van het park. De resterende anderhalf hectare grond wordt daarvoor gebruikt. De zonnepanelen worden verdiept aangelegd. Met de uitgegraven grond wordt rondom het park een aarden wal opgeworpen met beplanting, waardoor de zonnepanelen aan het zicht worden onttrokken. Het ministerie van Economische Zaken heeft begin dit jaar een zogeheten SDE+ subsidie (voor projecten gericht op productie van duurzame energie) aan Endona toegekend. ,,Daarvoor moet de ontwikkeling van het park dit jaar wel beginnen'', vertelt wethouder Niens.
Kostenverhoging
Het Raalter college besloot in 2014 nog geen subsidie te verlenen, maar doet dat nu dus wel. Argumenten daarvoor zijn dat de landschappelijke inpassing van het park aan de rand van het dorp leidt tot kostenverhoging, dat dit project 'van groot belang' is voor het halen van de duurzaamheidsdoelen van de gemeente (de energieproductie via zonnepanelen neemt hiermee met 20 procent toe ten opzichte van 2016), dat dit project past in de versnelling van het duurzaamheidsbeleid waar de gemeenteraad om heeft gevraagd, en dat de subsidie volledig wordt gedekt door extra inkomsten uit erfpachtcanon en ozb die anders niet geïncasseerd kunnen worden.
De gemeenteraad neemt op 28 september een besluit over het toekennen van de subsidie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMmet poll52
Parkeertarieven Zwolle gaan fors omhoog: auto moet weg uit centrum van de stad
De parkeertarieven bij het centrum van Zwolle worden fors verhoogd. Nog niet meteen, maar zelfs een verdubbeling van de kosten is in de toekomst niet uitgesloten. Op die manier wil de gemeente auto’s naar de randen van de stad verdrijven. -
PREMIUMMet Video
Enorme kap rondom Deventer, maar er komen ook 25.000 bomen bij: ‘De fijnspar sterft massaal af’
Bomen in nood. IJssellandschap weet er alles van. Hectares aan kostbaar groen sterven jaarlijks af door droogte en verzuring. De grootgrondeigenaar in Deventer grijpt in, en plant er deze winter zeker 25.000 bomen bij. Zo ook op een landgoed in Lettele. ,,Een hele kostbare operatie.’’ -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM7
Belang van nieuwe huizen in Olst ‘weegt zwaarder’, Liesbeth (84) moet ook van rechter haar huis uit
Met hand en tand verzet Liesbeth Peper (84) uit Olst zich al jaren tegen het feit dat ze haar huis uit moet. Haar strijd tegen Salland Wonen lijkt ten einde, nu de rechter de verhuurder in het gelijk stelt. ,,Als eenling sta je machteloos.’’ -
-
-
PREMIUM
Dankzij Mak (85) en Anneke (82) vond Fatuma haar plek in Nederland: ‘Ze is als een dochter voor ons’
Het ondersteuningsprogramma Maatje op Maat van onderwijsinstantie Landstede Groep bestaat dit jaar twintig jaar. In die tijd ontvingen vooral mbo-studenten een extra duwtje in de rug van een persoonlijk begeleider, hun maatje. Soms wordt dat een vriendschap voor het leven, zoals tussen de Congolese Fatuma en tachtigers Mak en Anneke Wigmans uit Ommen. -
PREMIUM10
Politie laat kleine criminaliteit schieten: zaken als oplichting en dierenmishandeling blijven liggen
De politie Oost-Nederland laat kleine criminaliteit noodgedwongen schieten. In bijvoorbeeld kleine hennepkwekerijen, oplichting of dierenmishandeling wordt voortaan weinig tot geen energie meer gestoken. Dat blijkt uit een intern beleidsdocument, waarover deze krant beschikt.