Volledig scherm
Foto: ANP © ANP

Trein Zwolle-Enschede in handen van provincie en Regio

ZWOLLE/ENSCHEDE - Provinciale Staten zijn akkoord met de decentralisatie van de treindienst Zwolle-Enschede van het Rijk naar de provincie.

Daarnaast zijn ze ook voorstander van een nader onderzoek naar de kosten van elektrificatie voor het trajectdeel Zwolle-Wierden op deze spoorlijn. Hiervoor stellen zijn 2,5 miljoen euro beschikbaar. Dat blijkt uit de vergadering van Provinciale Staten van woensdag 17 april 2013 waarin over het voorstel van Gedeputeerde Staten rond het treintraject Zwolle-Enschede is besproken, zo meldt de provincie in een persbericht.

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft met Gedeputeerde Staten van Overijssel en Regio Twente afspraken gemaakt om de verantwoordelijkheid voor de spoorlijn Zwolle-Enschede over te nemen van het Rijk. Nu de voorstellen door Provinciale Staten zijn goedgekeurd, worden de afspraken definitief en komt de treindienst in december 2014 in handen van de provincie Overijssel en Regio Twente.

De provincie en Regio willen de capaciteit, punctualiteit en toegankelijkheid van de treindienst Zwolle-Enschede voor de reizigers enorm verbeteren. Daarom wordt de komende jaren samen met de nieuwe vervoerder bekeken wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld hogere frequenties, het laten rijden van een intercity tussen Enschede en Zwolle en het verbeteren van onder andere de verbinding tussen Enschede-Zwolle-Amsterdam.

Daarnaast wordt ook gekeken naar elektrificatie van de spoorlijn. Elektrificatie van de lijn is interessant omdat maar een deel van het traject, tussen Zwolle en Wierden, geëlektrificeerd hoeft te worden. Tussen Wierden en Enschede kunnen al elektrische treinen rijden. Uit een eerste globale raming blijkt dat met de elektrificatie van de spoorlijn Zwolle-Wierden een bedrag gemoeid is tussen de 34 en 64 miljoen euro. Om een beter zicht te krijgen in de kosten is een nader onderzoek nodig. In 2014 leggen Gedeputeerde Staten een definitief investeringsvoorstel voor elektrificatie aan Provinciale Staten voor.

Gedeputeerde Staten van Overijssel gaan de spoorlijn Zwolle-Enschede samen met Regio Twente aanbesteden. Nog dit jaar wordt een keuze gemaakt op welke wijze de aanbesteding gaat plaatsvinden, zodat eind 2014 het treinvervoer op een soepele wijze kan worden voortgezet.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Salland