Volledig scherm
Hanneke van Wessel tijdens het Luttenberg tuigpaardenconcours. © Gerard Vrakking

Tuigpaardentopper in Luttenberg: 'Gaaf als mijn paard fanatieker wordt door publiek'

Wie denkt dat de tuigpaardensport alleen voor oudere mannen is, moet die ouderwetse gedachte even bijstellen. Op de 14e editie van het Tuigpaardenconcours doen al jaren 'gewoon' jongeren en vrouwen mee.

Een van hen is Hanneke van Wessel (29). Met een hele ploeg en vijf paarden is zij vanuit de buurt van Hoevelaken naar Luttenberg gekomen. Zelf heeft ze gereden in de rubriek Eenspannen Tuigpaarden gereden door dames. ,,Ik ben derde geworden, dus dat ging helemaal niet zo verkeerd."

Fanatieker

Hanneke vindt het moeilijk om te beschrijven wat de kick is van de tuigpaardensport. ,,Eigenlijk moet je dat zelf ervaren en in die kar zitten. Ik vind het zelf gaaf als ik merk dat het paard goed loopt en dat het publiek op jou en je paard reageert. Mijn paard wordt daar fanatieker van."

De liefde voor de tuigpaardensport is haar met de paplepel in gegoten. ,,Mijn opa begon er mee, had zelf tuigpaarden en mijn vader nam dat over. Dan ga je als kind mee op concours en dan wil je later zelf ook gewoon op de kar rijden." Kun je als buitenstaander dan wel in de sport komen? ,,Ja, als je echt wilt, klop je bij een paardensportstal aan."

Kampioenschap

Alle handen zijn namelijk nodig bij een teamsport als tuigpaardensport. ,,Bij de dressuur of springsport gooi je bij wijze van spreken je spullen in de auto en je gaat. Hier heb je ontzettend veel materiaal nodig en samen bereid je alles voor." Tijdens het concours in Luttenberg deze zaterdagmiddag spande Hanneke de vier paarden in, die meededen tijdens het VTN Kampioenschap Vierspannen Tuigpaarden.

Hanneke is ook aanjager voor Youngriders Tuigpaarden-rubriek, waarvan in Luttenberg de finale was. Een competitie voor rijders vanaf 16 jaar. De rubriek is goed gevuld en de man-vrouw verhouding is fifty-fifty. 

Jonge meiden

,,Heel leuk om te zien dat er ook veel jonge meiden aan meedoen. Sowieso heb je jonge aanwas nodig en ik merk dat de laatste tijd die rubrieken goed gevuld zijn. Ik ben vooral blij dat de KWPN in Noord Nederland, waar de meeste concoursen plaatsvinden, een jeugdcompetitie heeft opgezet. Voor rijders van 10 tot 16 jaar, waar een ervaren iemand bij zit. Zo kun je de jeugd sneller betrekken bij deze sport."

De 17-jarige Kevin Huckriede weet samen met paard ECW Imondro de meeste punten te vergaren in de Youngriders-rubriek en rijdt trots de ereronde.

Salland