Volledig scherm
© Anne-Marie Hoogendijk legt de kenmerken vast van een boerderij aan de Drosteweg in Raalte. foto Gerard Vrakking

Veldwerkers inventariseren Overijsselse boerderijen

RAALTE - Het hallenhuis, de T-boerderij en de krukhuisboerderij, maar ook alle andere boerderijtypen. Ze worden allemaal geregistreerd door vrijwilligers van Agrarisch Erfgoed Nederland. Om te beginnen in Raalte.

Met een kleurrijke shopper wandelt en fietst Anne-Marie Hoogendijk langs Raalter boerderijen, die ze voor Agrarisch Erfgoed Nederland inventariseert. Hoogendijk is een van de tien vrijwilligers die deze week begonnen zijn met het inventariseren van de boerderijen in de gemeente Raalte. In drie maanden tijd moeten hier circa 1.750 boerderijen in kaart worden gebracht. Ook nieuwe boerderijen met stallen en een moderne bedrijfswoning. Want nieuwe boerderijen worden ooit ook oud...

,,Agrarisch Erfgoed Nederland, dat boerderijen op ons platteland wil behouden, brengt alle boerderijen in ons land die nu een boerenbedrijf zijn of vroeger waren, in kaart. Dit doet ze samen met regionale boerderijstichtingen zoals Sallands Erfgoed en IJsselhoeven. Met de gegevens krijgen de stichtingen betere onderbouwing als ze bijvoorbeeld willen pleiten voor extra aandacht of programma's voor behoud of gebruik van de boerderijen. Ook kunnen ze beter bijhouden wat er op het platteland gebeurt met de boerderijen.''

Met het project 'Boerderij Inventarisatie en Monitoring' (BIM) neemt Agrarisch Erfgoed Nederland alle vroegere en nieuwe boerenbedrijven in ons land op in een digitale database. Overijssel heeft de primeur. Na de pilot in de gemeente Raalte volgen de gemeenten Olst-Wijhe en Deventer. In 2017 wordt geïnventariseerd in de andere Overijsselse gemeenten. De inventarisatie wordt uitgevoerd door de regionale boerderijenstichtingen IJsselhoeven, Sallands Erfgoed, Maarkels Landschap en Twentse Erven, en plaatselijke historische verenigingen.

Van elke boerderij worden de belangrijkste gegevens vastgelegd, zoals bouwjaar, boerderijtype, huidig gebruik, staat van onderhoud, en bijzonderheden. Het onderzoek wordt in principe vanaf de openbare weg gedaan. Alleen op uitnodiging mogen de vrijwilligers op het erf of in de keuken komen.

Veldwerkers zijn welkom. Zij kunnen voor meer informatie contact opnemen met BIM-projectleider Gerard Hendrix uit Terwolde, via telefoon 06-25383075 of gerardhendrix@agrarischerfgoed.nl.

Salland