Volledig scherm
Raalte Reiger Brand verwoest woning knuffels © Jeroen Achtereekte

Verdachte (43) langer vast voor brandstichting Raalte: inzamelingsactie gestart voor getroffenen

Het voorarrest van de 43-jarige man uit Raalte die verdacht wordt van brandstichting is met twee weken verlengd. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie. Het OM kan verder nog niet ingaan op de identiteit van de verdachte en wat precies de aanleiding voor de brandstichting is geweest. Ondertussen heeft De Horizon in Raalte een inzamelingsactie gestart om het getroffen gezin een steun in de rug te bieden. 

Dit vertelt directeur van de school, Henk Schopman. De kinderen uit het gezin zitten op De Horizon. De afgelopen dagen zijn verschillende ouders en kinderen langs de deuren in Raalte geweest om flessen op te halen. ,,De kinderen zitten hier op school en de medeleerlingen wilden uit kameraadschap heel graag wat voor de getroffen kinderen terug doen. We hebben besloten de actie klein te houden en niet veel publiciteit aan te geven.”

Besloten bijeenkomst
Het is nog onduidelijk of de 43-jarige bewoner van de uitgebrande woning aan de Reiger de verdachte in deze zaak is. De politie noch OM wil het bevestigen, terwijl buurtbewoners blijven speculeren en met vragen blijven zitten. Woensdagavond krijgen zij tijdens een besloten buurtbijeenkomst de vrijheid om vragen te stellen aan de gemeente Raalte, politie en brandweer over de brand van vorige week dinsdag. ,,Het gaat hierbij om bewoners van omliggende woningen”, zegt een gemeentewoordvoerder. 

Onzekerheid over verzekering
Verzekeringstechnisch kan de tragische gebeurtenis nog een vervelend staartje krijgen, vertelt Oscar van Elferen, woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars. ,,Als de brand door de bewoner is aangestoken dan is dat een vorm van verzekeringsfraude. Afhankelijk van de situatie kan de verzekeraar dan verschillende sancties opleggen, waaronder aangifte doen bij de politie en de verzekerde op de zwarte lijst zetten. Meestal sluit je als ‘gezin’ de opstalverzekering af, dus iedere bewoner komt dan op de zwarte lijst. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.”

Van Elferen stelt dat het om een pallet aan maatregelen gaat, maar houdt een slag om de arm. ,,Het wordt zwaar aangerekend als bij een brandstichting ook anderen in gevaar zijn gebracht. Maar mocht een woning door iemand anders in brand zijn gestoken, dan zijn de betreffende bewoners daar natuurlijk voor verzekerd", vertelt de woordvoerder. 

 1. FNV slaat alarm over ‘erbarmelijke omstandigheden’ van arbeidsmigranten op vakantiepark in Heino
  PREMIUM
  update

  FNV slaat alarm over ‘erbarme­lij­ke omstandig­he­den’ van arbeidsmi­gran­ten op vakantie­park in Heino

  De FNV wil dat de gemeente Raalte zorgt voor verbetering van de huisvesting van circa tweehonderd arbeidsmigranten op vakantiepark Landgoed Old Heino in Heino. De vakbond overhandigt daarom vanmiddag een zwartboek aan burgemeester Martijn Dadema. ,,De omstandigheden waaronder die mensen moeten leven, zijn erbarmelijk’’, zegt FNV-woordvoerder Bart Plaatje.
 2. Vandalen gooien achtergelaten fiets door schoolruit in Heino

  Vandalen gooien achtergela­ten fiets door schoolruit in Heino

  Opnieuw is een fiets vernield op het schoolplein van de katholieke Dalton basisschool De Dolfijn in Heino. Dit weekend is met een fiets een ruit van de entree van de school kapot gegooid. ,,Ik heb een mail uitgedaan naar alle ouders met de oproep dat ze er echt voor moeten zorgen dat voor het weekend alle fietsen van kinderen meegenomen worden. Want het is nu al de derde of vierde fiets die dit jaar vernield wordt”, zegt directeur Arno Roelofs in reactie op de schade.

Salland