Volledig scherm
PREMIUM
In oktober 2019 bluste de brandweer de brand in de woning in Raalte. De voormalig bewoner van het huis zal in elk geval tot 24 maart in voorarrest blijven zitten. © Arnold Roolvink / News United

Verdachte van brandstichting in eigen huis in Raalte blijft nog zeker twee maanden in voorarrest

VideoDe voormalige bewoner van een uitgebrand huis aan de Reiger in Raalte blijft in elk geval nog tot 24 maart in voorarrest zitten op verdenking van brandstichting. Dat heeft de rechtbank besloten. Op die datum staat de inhoudelijke zitting gepland, hoewel het de vraag is of het er dan van zal komen: er moet nog een psychiater over de geestestoestand van de 43-jarige Laurens B. rapporteren.

Van het instituut dat de deskundigheid moet leveren, het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), is bekend dat het grote capaciteitsproblemen heeft, waardoor rechtszaken vertraging oplopen. De advocaat van B. had verzocht haar cliënt te schorsen uit voorarrest. Hij zou dan bij zijn ouders kunnen verblijven, geen contact opnemen met zijn (ex)-vrouw en met een ambulante behandeling kunnen beginnen. Maar daarvoor vond de rechtbank, in navolging van de officier van justitie, de zaak te ernstig. Ze wil eerst een duidelijk plan voor het mogelijke behandeltraject, voor eventueel hiertoe over te gaan.

Salland