Terwijl het slachtoffer in het bureau een verklaring aflegt, deed de politie sporenonderzoek in de Haverstraat in Raalte.
Volledig scherm
Terwijl het slachtoffer in het bureau een verklaring aflegt, deed de politie sporenonderzoek in de Haverstraat in Raalte. © Leo van ’t Hul

Verdachte van overval met stroomstootwapen in Raalte door zijn rastakapsel vrijgesproken

Een 38-jarige man uit Lelystad is niet de door het Openbaar Ministerie geopperde ‘vijfde overvaller’ in september 2014 in Raalte. De man is door de rechtbank vrijgesproken.

Yaw B. stond twee weken geleden in Zwolle terecht op verdenking van het overvallen van een bewoner van de Haverstraat in Raalte. Vijf mensen drongen op 1 september 2014 tegen negen uur in de avond een huis binnen. De bewoner werd met een stroomstootwapen bedreigd. Gezocht werd naar wiet en geld. 

Celstraffen

Vier van de vijf werden opgespoord: een werd vrijgesproken en de andere mannen uit Zwolle, Kampen en Lelystad kregen celstraffen tot 4 jaar. Pas in 2017 kwam B. in beeld. Het opgegeven signalement kwam overeen met dat van hem. Bovendien is hij eerder met een medeverdachte in een auto gesignaleerd. En dan was er nog een telefoon die masten aanstraalde op de route die de overvallers die avond gereden hebben.

Rastaharen

Maar niet bewezen is dat die telefoon van B. is, zo oordeelde de rechtbank. Ook is het opgegeven signalement te algemeen van aard. Beschreven is een ‘kleine donkere man met korte haren’. De raadsman van B. droeg al aan dat zijn cliënt ook in september 2014 al rastaharen droeg. Iets dat niet overeenkomt met het korte kapsel zoals door de getuige beschreven. Dat maakt dat de rechtbank de man vrijspreekt. Tegen B. is 3 jaar cel geëist.

Salland