Volledig scherm
© ANP XTRA

Verdachte van stalking in Raalte en Deventer komt op vrije voeten

Een 30-jarige man die verdacht wordt een vrouw in Raalte en Deventer gestalkt te hebben, komt op vrije voeten. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle donderdag.

Jelle W. zit sinds 21 mei vast omdat hij een medewerkster van café in Raalte belaagd zou hebben. Hij stuurde haar herhaaldelijk bloemen, zocht haar op op haar werk en stuurde berichten via social media. De belaging zou maanden geduurd hebben voordat hij werd opgepakt. 

Van eind 2017 tot begin 2018 zou hij haar ook al gestalkt hebben. Toen door haar veel te bellen, sms’en en zelf op te zoeken. Donderdag zou de strafzaak worden afgedaan maar er werd te laat een deskundige aangewezen om de geestesgesteldheid van W. te onderzoeken. Dat rapport is pas eind volgende maand klaar. Om die reden kan de strafzaak pas eind november worden afgedaan. 

Psychose

Maar moet W. de zaak achter de tralies afwachten? Volgens zijn advocaat Alwin Maarsingh zou dat betekenen dat hij vermoedelijk langer vastzit dan de straf die hij mogelijk opgelegd krijgt. De advocaat vreest dat W. in een psychose handelde. ,,Deze jongen heeft begeleiding nodig, hij moet niet vastzitten.’'

De officier van justitie vond dat de advocaat een punt had. Wel vond hij dat W. zich aan voorwaarden moet houden. Zo mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer, zei hij. ,,Dat is verleden tijd’’, zei W., ,,ik vertrouw op mezelf.’’ 

De rechtbank besloot de hechtenis van de man te schorsen. Zo kan hij de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op 28 november in vrijheid afwachten. Wel moet hij meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en zich houden aan het contactverbod. Ook moet hij zich melden bij de reclassering zodat ze hem in de gaten kunnen houden.

  1. Arbeidsmigranten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheerder: ‘We hebben geen enkele bescherming’
    PREMIUM

    Arbeidsmi­gran­ten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheer­der: ‘We hebben geen enkele bescher­ming’

    Niet de slechte huisvestingsomstandigheden, maar het volledig overgeleverd zijn aan de grillen van de beheerder is het grootste probleem op park Old Heino. ,,Als de beheerder het op jou gemunt heeft, loop je het gevaar van het park te worden gestuurd. Hij komt ook onaangekondigd huisjes binnen om controles op bijvoorbeeld drugs uit te voeren. We hebben geen enkele bescherming”, zegt de Poolse parkbewoner Pawel Staśkewicz (33).

Salland