‘Verzetsheld’ uit Heino begroef zijn slachtoffer levend

videoIn Heino staat Wim Haye nog altijd op een voetstuk als verzetsheld. Maar was hij dat ook? Historicus Ewout van der Horst zegt van niet. Hij deed diepgravend onderzoek en concludeert dat Haye een moordenaar is die zonder scrupules een manke NSB’er tot moes sloeg en hem vervolgens levend begroef. Zijn verhaal staat in ‘De Oorlog gaat nooit voorbij’, dat deze week verschijnt bij WBOOKS. 

Toen de gebroeders Haye in 2018 een gedenkbord kregen in de Heinose Nicolaaskerk kon Ewout van der Horst zijn ogen niet geloven. ‘Verzetsstrijders herdacht in Heino’, was de kop in deze krant. Waarom een moordenaar op een voetstuk zetten? De initiatiefnemers hadden eerder al gezorgd voor de vernoeming van een wandelpad naar de familie Haye. Van der Horst weet dan al dat het verhaal van de ‘verzetshelden’ een keerzijde heeft. ,,Ik zag het als historicus als mijn plicht om een correctie aan te brengen.’’ 

  1. Muzikant Erwin Nyhoff uit Heeten brengt in zijn 6 meter lange Cadillac rock ’n roll bij u thuis
    PREMIUM

    Muzikant Erwin Nyhoff uit Heeten brengt in zijn 6 meter lange Cadillac rock ’n roll bij u thuis

    Een Cadillac Sedan De Ville van 6 meter lang uit 1958, een akoestische gitaar en Erwin Nyhoff. Dat is kort gezegd het rondreizende muzikale minicircus dat Corona Cadillac Concerts heet. De 47-jarige zanger/gitarist uit Heeten heeft zoals bijna alle muzikanten vanwege corona een leeggeveegde agenda. ,,Als de mensen niet naar Erwin Nyhoff kunnen komen, moet Erwin Nyhoff maar naar de mensen toe’’, zegt de oud-voorman van rockband Prodigal Sons.

Salland