Volledig scherm
© De winnaars van de innovatieprijzen. Vijfde van rechts juicht Emil Goosen. foto Rabobank/E.M.A. Vissers

Video | Raaltenaar wint innovatieprijs met Blue Battery

RAALTE/DELFT - Emil Goosen uit Raalte is met zijn Delftse onderneming AquaBattery BV winnaar geworden van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016, in de categorie 'Circulaire Economie'. Goosen ontwikkelt de Blue Battery.

AquaBattery wint hiermee 20.000 euro, waarmee het bedrijf de batterij kan doorontwikkelen. Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen uit tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event in Nijmegen. ,,De Blue Battery is een 100 procent duurzame batterij, gebaseerd op alleen water en zout", oordeelde de jury. ,,De technologie maakt energieopslag milieuvriendelijk en veilig, van kleine tot grote schaal en voor een rendabele prijs. Dit kan de energietransitie naar zon- en windenergie een impuls geven."

De bevlogen Raaltenaar Goosen is de productontwikkelaar. Anders dan met giftige stoffen als bijvoorbeeld lithium is opslag van energie in een mengsel van volledig afbreekbaar water en keukenzout niet schadelijk voor het milieu. De Blue Battery is in eerste instantie in een proefopstelling gebouwd met twee vaatjes water en zout, maar nu wordt gewerkt aan een honderd keer zo grote batterij. Daarbij zijn ook de Technische Universiteit Delft, Fuji Film en elektriciteitsbedrijf Alliander betrokken.

De Rabobank reikt de innovatieprijzen sinds 2002 jaarlijks uit in diverse categorieën. Inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit. Dit jaar waren er 250 aanmeldingen waaruit de jury de winnaars heeft gekozen. Veel eerdere finalisten en winnaars zijn nu succesvolle ondernemers, aldus de bank.

Meer informatie over de Blue Battery op www.aquabattery.nl

Volledig scherm
© Het prototype van de Blue Battery. foto AquaBattery
Finalist Herman Wijffels Innovatieprijs 2016 AquaBattery'Duurzame batterij' Emil Goosen, Jiajun Cen en Edoardo Cometti – AquaBattery B.V. Duurzame energiebronnen zoals zon en wind maken een sterke groei door. Echter deze bronnen hebben een periodiek karakter en de energie kan niet optimaal opgeslagen worden. De Blue Battery is een batterij die alleen op water en keukenzout werkt. Deze technologie maakt energieopslag milieuvriendelijk, veilig en schaalbaar en heeft een hoog potentieel. Deze batterij kan de transitie richting duurzame energie een boost geven. www.aquabattery.nl

Salland