Volledig scherm
PREMIUM
De dansers van Ralda bekwamen zich niet alleen in het traditionele Nederlandse klompendansen, maar ook in internationale volksdansen. © Ralda

‘Volksdansen is zoveel meer dan op klompen in een kringetje staan’

Zeg: ‘Volksdansen’ en menigeen begint enigszins besmuikt over klompen, ouderwets en ‘iets voor senioren’. Een eigentijds en hip imago heeft volksdansen in elk geval niet. Al denken ze daar bij dansgroep Ralda uit Raalte héél anders over. 

Bij Ralda hebben ze het overigens liever over ‘werelddansen’, omdat dit beter de lading dekt van wat ze doen. Behalve de klompendans hebben ze onder meer dansen uit Mexico, Bolivia, West-Afrika en China op het repertoire. De leden van Ralda, variërend in leeftijd van 4 tot bij wijze van spreken 95 jaar, laten in binnen- en buitenland trots zien wat ze in huis hebben. Vorige week nog dansten ze op klompen en in traditionele Sallandse kleding in een ochtendprogramma op de Amerikaanse televisie. Met de jetlag nog in de benen vertellen drie jonge vrouwen over hun liefde voor het volksdansen.

  1. Grapperhaus is smokkelpraktijken beu: ‘lockdown’ van gevangenissen in Zutphen en Grave
    PREMIUM

    Grapper­haus is smokkel­prak­tij­ken beu: ‘lockdown’ van gevangenis­sen in Zutphen en Grave

    Een ‘lockdown’ van twee gevangenissen, omdat de minister de vele smokkelacties in de gevangenissen beu is. Na een actie die woensdag begon in Grave (Noord-Brabant) is vandaag ook een grootschalige doorzoeking in Zutphen uitgevoerd. Over de resultaten hult de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich vooralsnog in nevelen. De acties doorkruisen het strafproces rond de gewelddadige roofoverval op twee bejaarde broers in Heeten.

Salland