Volledig scherm
PREMIUM
De dansers van Ralda bekwamen zich niet alleen in het traditionele Nederlandse klompendansen, maar ook in internationale volksdansen. © Ralda

‘Volksdansen is zoveel meer dan op klompen in een kringetje staan’

Zeg: ‘Volksdansen’ en menigeen begint enigszins besmuikt over klompen, ouderwets en ‘iets voor senioren’. Een eigentijds en hip imago heeft volksdansen in elk geval niet. Al denken ze daar bij dansgroep Ralda uit Raalte héél anders over. 

Bij Ralda hebben ze het overigens liever over ‘werelddansen’, omdat dit beter de lading dekt van wat ze doen. Behalve de klompendans hebben ze onder meer dansen uit Mexico, Bolivia, West-Afrika en China op het repertoire. De leden van Ralda, variërend in leeftijd van 4 tot bij wijze van spreken 95 jaar, laten in binnen- en buitenland trots zien wat ze in huis hebben. Vorige week nog dansten ze op klompen en in traditionele Sallandse kleding in een ochtendprogramma op de Amerikaanse televisie. Met de jetlag nog in de benen vertellen drie jonge vrouwen over hun liefde voor het volksdansen.

 1. Thuiskomen in het oudste tolhuisje van Raalte: ‘Wat een gelukskonten zijn wij’

  Thuiskomen in het oudste tolhuisje van Raalte: ‘Wat een gelukskon­ten zijn wij’

  De renovatie en uitbreiding van het oudste tolhuisje van Raalte zit er op. Eigenaren Marieke en Frank Elders hebben 2,5 jaar bloed, zweet en tranen in het opmerkelijke bouwproject zitten. Vol trots openen ze vrijdag 27 september de deuren van het gemeentelijk monument om iedereen de pittoreske woning te tonen tijdens een open huis. Vanaf oktober kunnen gasten het huisje huren per week(-end) of midweek. ,,We gaan zien hoe dat loopt.”
 1. Luttenberg houdt ‘zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest
  video

  Luttenberg houdt ‘zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest

  Opnieuw richten dierenclubs de pijlen op het ‘zwientie tikken’. Animal Rights en vier andere dierenorganisaties roepen de NVWA op te treden tegen deze vorm van plattelandsvermaak dat zondag op de agenda staat in Luttenberg. Ze vragen de gemeente Raalte het evenement af te gelasten. De argumenten: dierenwelzijn en de mogelijke verspreiding van dierziektes. In Luttenberg houden ze het hoofd koel: ,,Iedereen mag zijn eigen mening hebben.”
 2. Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

  Bunker­cross vervangt Lemeler­veld­se loop in Sallands Cross Circuit

  Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.

Salland