Volledig scherm
Automobilisten moeten op de N35 tussen Nijverdal en Wierden rekening houden met flinke beschadigingen aan het wegdek. © Mariëtte Cellarius

Vorst veroorzaakt grote gaten in N35, maar Salland ontspringt de dans

Automobilisten moeten op de N35 tussen Nijverdal en Wierden rekening houden met flinke beschadigingen aan het wegdek. Dagelijks rijden daar zo’n 20.000 auto’s.

Rijkswaterstaat heeft geen meldingen binnen gekregen over aantasting van het gedeelte tussen Zwolle en Nijverdal. Ook de provinciale wegen in Salland zijn tot dusverre heel gebleven.

Vocht

Volgens woordvoerder Thijs Scheres van Rijkswaterstaat ontstaat er in de winter vaak vorstschade aan wegen. ,,Het vocht in de kleine poriën van het asfalt zet uit bij vorst’’, verklaart hij. ,,Op momenten dat het een tijd gaat dooien, krimpt het asfalt weer. Hierdoor kan het rafelen en scheuren. Zeker bij een ouder wegdek, dat extra wordt belast omdat er veel verkeer over komt, kan het misgaan.”

Er zijn inmiddels noodreparaties uitgevoerd. Rijkswaterstaat verricht deze werkzaamheden vooral buiten de spitsuren. De belangrijke verbindingsroute tussen Twente en Salland gaat in 2020 volledig op de schop tussen Nijverdal en Wierden. Er komen daar 2 x 2 rijstroken, waarop een maximum snelheid geldt van 100 kilometer per uur.

Salland