Volledig scherm
Worden weidevogels in Lierderholthuis verdreven door windmolens? © Gerard Vrakking

Vrees voor bedreiging weidevogels Lierderholthuis door windmolens

De mogelijke komst van windmolens aan de noordzijde van Olst-Wijhe houdt de gemoederen van inwoners van Lierderholthuis bezig. De windturbines kunnen funest zijn voor het weidevogelgebied in het dorp, zegt Zwier Brinkhuis, die aan de rand van het weidevogelgebied woont. ,,Meer mensen denken er zo over.''

Olst-Wijhe neemt vijf onderzoeksgebieden voor windturbines onder de loep. Eén van die gebieden ligt in het noorden van die gemeente, en dicht bij de dorpen Lierderholthuis, Laag Zuthem en Heino. In een brief heeft Raalte er bij Olst-Wijhe op aangedrongen dat inwoners van deze drie dorpen actief bij de discussie worden betrokken. 

Standpunt

Brinkhuis zegt op persoonlijke titel te spreken. Hij is ook penningmeester van Plaatselijk Belang Lierderholthuis. De belangenorganisatie heeft volgens hem nog geen standpunt ingenomen. Valt de keuze op het noorden van Olst-Wijhe, dan komen volgens hem de windturbines ongeveer een kilometer van het weidevogelgebied.

Brinkhuis: ,,Tien à vijftien jaar zijn we druk met het weidevogelgebied. De provincie stopt er veel geld in. Toen we ermee begonnen, waren er tweehonderd nesten, nu meer dan vierhonderd nesten. Daarom wil ik de windmolens daar niet hebben.''

Coöperatief

Voorzitter Gert Nijhoff van Plaatselijk Belang Laag Zuthem stelt zich coöperatief op. ,,Nieuwe ontwikkelingen zijn nodig om verder te komen'', meldt hij op persoonlijke titel. 

David Godeschalk is voorzitter van Plaatselijk Belang Heino. Ook deze belangenorganisatie heeft nog geen oordeel geveld. 

Salland

poll

Martijn Dadema (Raalte) als burgemeester van Deventer: goede zaak?

Martijn Dadema (Raalte) als burgemeester van Deventer: goede zaak?

  • Ja, Dadema mag van mij burgemeester van Deventer worden! (35%)
  • Nee, Dadema moet burgemeester van Raalte blijven! (65%)
2213 stemmen