Wethouder Gerria Toeter komt in aanloop naar internationale vrouwendag voor vrouwen op.
Volledig scherm
PREMIUM
Wethouder Gerria Toeter komt in aanloop naar internationale vrouwendag voor vrouwen op. © Gerard Vrakking

Vrouwelijke wethouder van Raalte in de bres voor vrouwen: ‘Gelijkheid is nog niet vanzelfsprekend’

InterviewAls enige vrouwelijke wethouder van de gemeente Raalte maakt Gerria Toeter zich graag sterk voor vrouwen. Op 7 maart, een dag voor internationale vrouwendag, opent ze een dag vol activiteiten in het Dorpshuus van Heino. 

‘Wat goed dat jouw man papadag doet!’ of ‘Werk je vier dagen? Is dat niet wat veel?’ ,,Zou dat ooit tegen een man gezegd worden? Vrouwendag blijft een belangrijk onderwerp. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog lang niet vanzelfsprekend.’’ Gerria Toeter haalt de geschiedenis erbij. ,,In 1919 werd Actief Vrouwenkiesrecht aangenomen. De eerste vrouwelijke minister, Marga Klompé, kwam in 1956, maar de eerste vrouwelijke wethouders en burgemeesters kwamen pas jaren later. Ook in 1956: vrouwen werden handelsbekwaam, mochten na hun trouwen blijven werken. Zo lang geleden speelde dit allemaal niet. Kijk naar de Wet Gelijke Behandeling uit 1980. Nog altijd actueel. De gelijkheid lijkt vanzelfsprekender dan het in werkelijkheid is.”

  1. Jonge diendertjes zetten Raalte op stelten in politieskelter: ‘Een echte agent maakte zelfs een foto’
    PREMIUM
    VIDEO

    Jonge diender­tjes zetten Raalte op stelten in polities­kel­ter: ‘Een echte agent maakte zelfs een foto’

    Overal in de buurt hoor je de toeters en sirenes en als je niet op de snelheid past word je misschien wel op de bon geslingerd door deze jongens. Neefjes Daan Haarsman (11), Ole IJsseldijk (9) en Jens IJsseldijk (11) hebben samen met hun opa Joop een skelter omgebouwd tot politiewagen. De skelter, voorzien van knipperlichten, sirenes en een accu, trekt veel bekijks. Zelfs van echte politieagenten.

Salland