Volledig scherm
© anp

VVD wil harder optreden tegen autoverkopers die sjoemelen met kilometerstanden

Autoverkopers die wagens met verkeerde kilometerstanden verkopen, moeten strafrechtelijk worden aangepakt. Daarvoor pleiten de Tweede Kamer-fractie van de VVD en de Vereniging Aanpak Tellerfraude.

De VVD reageert daarmee op commotie die is ontstaan in Salland. Autobedrijf Jonkman uit Raalte verkocht Volvo’s met een kilometerstand waarmee was gesjoemeld, onthulde het tv-programma Opgelicht?! vorige week. Sommige auto’s bleken in werkelijkheid tienduizenden kilometers meer gereden te hebben en dus veel minder waard te zijn. De eigenaar ontkent tegenover deze krant dit zelf te hebben gedaan, maar erkent wel dat de tellers niet klopten en dat hij daar verantwoordelijk voor is.

Volgens Martin Huisman van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) – een initiatief van onder andere Bovag, ANWB en RAI Vereniging – kunnen foute autoverkopers nu alleen vervolgd worden, als ze op heterdaad worden betrapt bij het veranderen van de kilometerstanden. De wet die dit mogelijk maakt, is in 2014 ingegaan. ,,Daarom zijn er de afgelopen jaren maar vier rechtszaken geweest. Bewijs maar eens wie de standen veranderd heeft. Ik kan me voorstellen dat dit voor de politie onbegonnen werk is.”

Laptop

Huisman wil dat daar verandering in komt en vindt steun bij de VVD. Kamerlid Remco Dijkstra wil dat ieder autobedrijf dat wagens met verkeerde kilometerstanden verkoopt, strafrechtelijk aangepakt kan worden. ,,Dan is het niet meer nodig om iemand op heterdaad te betrappen.” Hij pleit ervoor om de kilometerstanden vast te leggen op het vrijwaringsbewijs, dat bij elke verkoop gegeven moet worden. ,,En we moeten de groepen aan gaan pakken die de standen veranderen. Er rijden speciale clubjes rond, die de laptop aan een auto zetten en dan het aantal gereden kilometers aanpassen.”

Ook vindt Dijkstra dat politie en OM hier meer tijd voor vrij moeten maken. Huisman van de VAT onderschrijft dat. ,,Wij hebben duizend geïmporteerde wagens uit Duitsland onderzocht. Bij ongeveer een op de vijf bleek de teller niet te kloppen.’’ Kopers kunnen zelf via allerlei websites de echte kilometerstand controleren. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
 1. Voorvechter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico verspreiding coronavirus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’
  PREMIUM

  Voorvech­ter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico versprei­ding coronavi­rus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’

  Nertsenfokkers maken zich wel degelijk zorgen over het risico op verspreiding van het coronavirus rondom hun bedrijven. Dat zegt Lyon Hutten uit Nieuw Heeten, die tot voor kort nog duizenden nertsen hield. Minister Carola Schouten stelde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer nog dat het risico ‘verwaarloosbaar’ is. Hutten: ,,Daar zijn we het niet mee eens.’’
 2. Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen, moeder Rita is woest: ‘Ik heb recht op dat graf’
  PREMIUM

  Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen, moeder Rita is woest: ‘Ik heb recht op dat graf’

  Rita van Dijk uit Zwolle is woest op de gemeente Raalte. De gemeente ruimt het graf van haar overleden man en dochter in Heino, omdat de termijn van dertig jaar verloopt. Van Dijk claimt grafrechten voor onbepaalde tijd te hebben. Raalte vindt het een verdrietige situatie, maar zegt dat wat er destijds met haar is besproken nooit is vastgelegd. ,,Nu maakt u, dertig jaar later, wederom fouten.”

Salland