Volledig scherm
De docu over Sterre gaat in premiere. [FOTOBRON]foto Ria Willemse

Weer reuring rondom overleden Sterre uit Raalte

RAALTE - Op een of andere manier komt Sterre Freriksen, het Raalter meisje dat in 2007 op 8-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van leukemie, steeds weer 'tot leven'.

Zondag ging de documentaire van Nikkie Claassen over Sterre in première.

Emotioneel
Het is een emotionele bijeenkomst, zondag in de huiskamer van de familie Freriksen, waar de elf minuten durende docu voor het eerst wordt vertoond. Alle 'figuranten'uit de docu zijn aanwezig, zoals enkele klasgenootjes van Sterre van destijds. ,,Het is mooi om te zien dat jullie leven is doorgegaan'', zegt Nikkie Claasen (29), in haar uitleg over de docu. ,,Dat jullie de dingen kunnen doen die Sterre nooit heeft mogen meemaken.''

Studie-opdracht
De documentaire over Sterre maakte Claasen als een studie-opdracht voor haar opleiding, een paar jaar geleden. Ze voltooide die opdracht toen niet, omdat ze de studiepunten eigenlijk niet meer nodig had. Maar toen ze onlangs Frank Freriksen, vader van Sterre, tegen het lijf liep, wist ze: Die docu moet er alsnog komen.

Bert Visscher
Na het zien van de beladen docu komen de verhalen over Sterre weer los. Over haar ontmoeting met cabaretier Bert Visscher in het Groninger ziekenhuis, waar Sterre destijds werd verpleegd. Het klikte tussen die twee, waardoor de cabaretier nog altijd contact heeft met ouders Frank en Petra. Over het boekje dat Sterre en haar vader schreven, 'Lisa, het meisje dat prinsesje wil worden'. Het boekje kwam nooit af, omdat Sterre overleed. Maar toch ligt het in de boekhandel. Het boek kreeg een open eind, zodat iedereen het verhaal zelf kan afmaken. En over Raalter zangeres Rosalie Meijer, die in 2013 een indrukwekkende song 'Stars' maakte, over en voor Sterre.

Ontdaan
Met deze docu krijgt Sterre opnieuw de aandacht op zich. Daar zijn ouders Petra en Frank en hun zoon Lars Freriksen even ontdaan als blij mee. ,,Het is heel apart dat er steeds weer dingen over Sterre op ons pad komen. Deze docu hebben we niet zelf bedacht, het gebéurt gewoon.''

Volledig scherm
Sterre. [FOTOBRON]foto Frank Freriksen
Documentaire "Sterre" 2016 door Nikkie Claasen met Bo, Manon, Joris en Rick en Juf Willeke en Juf Ineke. Camera: Nikkie Claasen, Henk Spoolder & Ronny Koggel Montage: Susanne Lolkema Muziek: 'Stars' - Rosalie Meijer Met dank aan: Frank & Petra (ouders van Sterre), RTV Raalte, Brede School Raalte (nu Kwintijn), Saxion.

Salland