Volledig scherm
PREMIUM
De Wereldvredesvlam komt vanuit Arnhem naar de voormalige synagoge in Raalte. Guusta Zuurbier van stilte- en bezinningscentrum zegt de vlam symbool staat voor vrede, bewustwording, licht, hoop en inspiratie. © Liselotte Kolthof

Wereldvredesvlam komt naar Raalte: ‘Het vuur blijft dag en nacht branden’

InterviewDe Wereldvredesvlam doet op haar reis door de wereld een nieuw station aan: Raalte. In de voormalige synagoge aan de Stationsstraat brandt vanaf Bevrijdingsdag de eeuwig durende vlam. Waarbij bezoekers inspiratie kunnen vinden om te werken aan een vreedzamere wereld.

Bij toeval is de Wereldvredesvlam op het pad van het stilte- en bezinningscentrum - de voormalige synagoge - in Raalte gekomen. Het vuur flikkerde eerder ook in een koperen olielamp in een yogacentrum in het Twentse land. Die lamp verhuist naar Raalte.

Hoe zijn jullie op het spoor gekomen van die olielamp?

Guusta Zuurbier, eigenares van het stilte- en bezinningscentrum: ,,De vrouw van het yogacentrum overleed. Als erfenis heeft ze de lamp achtergelaten voor een vriendin van haar. En die kent weer één van onze vrijwilligers, die wel een mooie plaats wist voor de lamp van vijftig centimeter hoog: de voormalige synagoge in Raalte.’’

 1. Thuiskomen in het oudste tolhuisje van Raalte: ‘Wat een gelukskonten zijn wij’

  Thuiskomen in het oudste tolhuisje van Raalte: ‘Wat een gelukskon­ten zijn wij’

  De renovatie en uitbreiding van het oudste tolhuisje van Raalte zit er op. Eigenaren Marieke en Frank Elders hebben 2,5 jaar bloed, zweet en tranen in het opmerkelijke bouwproject zitten. Vol trots openen ze vrijdag 27 september de deuren van het gemeentelijk monument om iedereen de pittoreske woning te tonen tijdens een open huis. Vanaf oktober kunnen gasten het huisje huren per week(-end) of midweek. ,,We gaan zien hoe dat loopt.”
 2. Luttenberg houdt ‘zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest
  video

  Luttenberg houdt ‘zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest

  Opnieuw richten dierenclubs de pijlen op het ‘zwientie tikken’. Animal Rights en vier andere dierenorganisaties roepen de NVWA op te treden tegen deze vorm van plattelandsvermaak dat zondag op de agenda staat in Luttenberg. Ze vragen de gemeente Raalte het evenement af te gelasten. De argumenten: dierenwelzijn en de mogelijke verspreiding van dierziektes. In Luttenberg houden ze het hoofd koel: ,,Iedereen mag zijn eigen mening hebben.”

Salland