Volledig scherm
© ANP XTRA

Werkstraf voor André S. na bedreigen en stalken eigenaar brasserie Heeten

De eigenaar en een medewerkster van een brasserie in Heeten zouden de keel door worden gesneden. Maar zo bedoelde de man die deze bedreiging had geuit het niet, zei hij vrijdag tegen de politierechter. ,,Het was een grap.'' Hij kreeg een werkstraf opgelegd.

Beide aangevers vonden het weinig grappig hoe de klant op 9 maart reageerde. Hij bewoog met zijn vinger langs zijn keel en zei ze de strot door te snijden. 

André S. (55) uit Rotterdam was vervelend. De uitbater vroeg hem de zaak te verlaten, maar later keerde hij terug. Nadat hem een biertje geweigerd werd, ontstond de woordenwisseling. 

Dat het tot een aangifte leidde, zinde hem kennelijk niet, zei de rechter. Tientallen mailtjes stuurde hij de uitbater, vol bedreigende taal. Toen die aangaf daarvan niet gediend te zijn, kwamen er nog 26 mails achterna. 

Probleemdrinker

S. is een voormalige Heetenaar en bezoekt vrijwel wekelijks zijn moeder in het dorp. Hij is ook een probleemdrinker, al zag hij dat probleem zelf niet. Ondanks de tien tot vijftien halveliters bier die hij dagelijks wegtikte, voelde hij zich er niet slecht bij, zei hij de rechter. Inmiddels is hij van de drank af. Bedreigend had hij absoluut niet willen zijn. ,,Ik zei dat ik net terug kwam uit Kongo waar ze de mensen de keel doorsnijden. Het was een grapje.'' De bedreigende mails waren omdat hij meende dat de uitbater hem zijn excuses moest aanbieden.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 150 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de bedreiging en de stalking. Onderdeel van de voorwaarden is dat hij doorgaat met een klinische behandeling. 

Provocerend

Volgens de raadsvrouw is vooral van belang in welke context haar cliënt die woorden geuit heeft. De man voelt zich onbegrepen. ,,Hij komt wat overweldigend over en dat heeft hij zich onvoldoende gerealiseerd. Provocerend ja, maar niet bedreigend.'' 

De politierechter vond echter de feiten toch bewezen en kwam uit op een werkstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook wordt hem een contactverbod met de twee aangevers opgelegd.

Salland