Volledig scherm
Inwoners van de gemeente Raalte met bouwplannen kunnen tegenwoordig al na drie weken aan de slag. Voorheen duurde het gemiddeld vijf weken voordat de benodigde omgevingsvergunning werd verstrekt. © Robin Utrecht/ANP

Wie wil bouwen, krijgt sneller vergunning in gemeente Raalte

Goed nieuws voor inwoners van de gemeente Raalte met bouwplannen. Het gaat tegenwoordig een stuk sneller om een omgevingsvergunning te bemachtigen. De gemeente heeft met lokale bouwondernemers afgesproken om dat proces te vereenvoudigen.

Dankzij de nieuwe aanpak zijn de doorlooptijden van de vergunningverlening verkort van circa vijf naar drie weken. De bouwtechnische toets vindt daarna plaats. Hierdoor kan er niet alleen sneller gebouwd worden, maar is het ook eenvoudiger om het plan voor het begin van de bouw eventueel aan te passen. ,,Bouwen is een spannende tijd’’, weet wethouder Wagenmans. ,,Wij snappen dat mensen graag snel zekerheid willen, zodat ze kunnen beginnen met bouwen. Met de nieuwe aanpak maken we het zo makkelijk mogelijk.”

Voorloper

Met de nieuwe aanpak loopt de gemeente Raalte vooruit op de in 2021 verwachte ‘Wet kwaliteitsborging van bouwen’ (Wkb). Met de invoering van deze wet verandert de taak van de gemeente rondom bouwvergunningen. De preventieve toets aan het Bouwbesluit 2012 en het bijbehorende toezicht op de bouw worden dan niet meer uitgevoerd door de gemeente, maar door private partijen.

Klik hier voor nadere informatie.

Salland