Volledig scherm
Grijze europese wolf © Shutterstock

Wolf in 2019 al vier keer gemeld in Overijssel, zeven schapen aangevallen

De wolf blijft, evenals vorig jaar, ook in het nieuwe jaar flink actief in Overijssel. Er zijn al vier schadevergoedingen voor gebeten schapen aangevraagd. Dat gebeurde in Heino, Dalmsholte, Bergentheim en Beerzerveld. Het gaat in totaal om zeven schapen. Uit andere delen van het land zijn nog geen meldingen gedaan.

Of het inderdaad een wolf was die de dieren heeft gebeten, moet nog uit onderzoek blijken. Dat gebeurt met behulp van dna-analyse.

166 schapen

De wolf sloeg vorig jaar 44 keer toe in Nederland. Daarbij werden 166 schapen gedood, met een totale schade van bijna 33.000 euro. In Overijssel doodde de wolf 54 schapen. Drenthe volgt met 52, Friesland met 18, Groningen met 17 en Limburg met 15. Verder waren er aanvallen in Gelderland (5 dode schapen), Flevoland (2), Noord-Brabant (2) en Utrecht (1).

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van bureau Bij12, dat voor de provincies de schade afhandelt. Het cijfer in Overijssel werd flink opgestuwd door een incident in Laag Zuthem, waarbij 31 schapen werden gedood.

Klachten

Woordvoerder Jacobs van Bij12 bevestigt dat er klachten zijn geweest over een trage afhandeling van schade door Bij12. Hij zegt de klachten te betreuren en stelt dat er de afgelopen weken juist flinke stappen gemaakt zijn. ,,De klachten zijn vervelend, daar proberen we iets aan te doen. Inmiddels hebben we nagenoeg alle meldingen van 2018 afgehandeld. We hebben de afgelopen weekend het tempo omhoog geschroefd.’’

De analyse van dna-materiaal, waarbij bekeken wordt of er inderdaad sprake is van een wolf, kost bij iedere melding ongeveer een maand tijd. Dit onderzoek wordt gedaan door Wageningen Environmental Research (WENR).

Nieuw

,,Deze afhandeling van schade is nog relatief nieuw. We hebben nu wat meer ervaring opgedaan en dat zal de komende periode zijn vruchten afwerpen’’, aldus de woordvoerder. Uit de lijst met afgehandelde meldingen wordt duidelijk dat er soms verschillen zijn in de vergoedingen per schaap. ,,Er is inderdaad soms sprake van een verschil, dat ligt vooral aan de waarde van de schapen, die kan uiteen lopen. Niet ieder schaap is hetzelfde.’’

Hoge Veluwe 

Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst, directeur van Nationaal Park De Hoge Veluwe, wil dat de wolf van de lijst van beschermde diersoorten wordt gehaald, ‘zodat gecontroleerd beheer mogelijk is’. Hij is daarvoor in Europa aan het lobbyen, zo vertelde hij eerder daarover aan deze krant.

Volledig scherm
De meldingen van een wolvenaanval die BIJ12 kreeg in 2019. © BIJ12

­De schade die wolf aanricht in Nederland staat overigens in geen verhouding met schade door andere beschermde dieren als gans (26 miljoen euro in 2017), mees (1,5 miljoen), smient (983.000 euro), das (295.000 euro) en zwijn (225.000 euro).

Salland