Volledig scherm
© Harry ten Have van het groenadviesbureau uit Schalkhaar bij het Raalter varkensproefbedrijf. foto Gerard Vrakking

Woningen voor oude stallen Raalter proefbedrijf

RAALTE - Verpauperde stallen van het voormalig varkensproefbedrijf in Raalte maken plaats voor drie nieuwe woningen. Dat is het plan van Jan van Doornik die het proefbedrijf kocht van de Universiteit Wageningen.

Projectontwikkelaar Van Doornik, zelf gewezen varkensboer uit Hoevelaken, heeft via zijn vertegenwoordiger Harry ten Have uit Schalkhaar sinds juni 2015 acht à negen varianten voor herontwikkeling met de gemeente Raalte besproken.

,,Hier staat 11.400 vierkante meter aan bedrijfsgebouwen. Als we die totale oppervlakte zouden slopen, zouden we als compensatie via 'Rood voor Rood' wel tien tot twaalf woningen terug mogen bouwen. Dat zou een dorpje op het platteland opleveren, dat kan natuurlijk niet. Dat moet je vanuit landschappelijk oogpunt niet willen en zou ook een te groot deel van het Raalter woningbouwcontingent opslokken.''

Principeovereenkomst
Nu is een principe-overeenkomst bereikt over de sloop van circa 5.400 vierkante meter leegstaande stallen. Ter compensatie mogen drie nieuwe woningen worden gebouwd, de bestaande bedrijfswoning krijgt ook een woonbestemming.

Het voormalige cursusgebouw wordt straks afzonderlijk verkocht, waarbij het een bestemming 'bedrijvigheid categorie 1 of 2' krijgt, passend op het platteland.

Biologische varkenshouderij
De drie stallen die blijven zijn nog relatief jong en in 2003 en 2006 speciaal gebouwd voor de biologische varkenshouderij. ,,Om de biologische certificaten op het bedrijf te houden hebben we de stallen sinds mei verhuurd aan Erik Stegink uit Loo-Bathmen, van Piggy's Palace. In de bestaande bedrijfswoning woont nu een medewerker van Stegink, want het is wel belangrijk dat er iemand controle heeft over de varkens en het hele complex.'' Antikraakbewoner John Wichers Schreur heeft enkele maanden geleden, na een verloren juridische procedure, die bedrijfswoning verlaten.

Het totale plan wordt landschappelijk ingepast, met houtsingels en bomen. Project 'De Ham' is genoemd naar een voormalig boerderijtje dat op de kadastrale kaart van 1900 stond aangegeven tegen de houtwal ten noorden van de te handhaven stallen. Daar is de Hammerweg (een zijweg van de Drosteweg) ook naar vernoemd.

Nu er een principe-overeenkomst met de gemeente ligt, kunnen kopers zich melden voor de bedrijfsonderdelen en de woningen. Als de plannen vervolgens definitief worden kan de bestemmingsplanprocedure beginnen. Harry ten Have verwacht dat het nog circa twee jaar zal duren voordat de woningen gebouwd kunnen worden.

Volledig scherm

Salland