Zaïra uit Luttenberg is 12 jaar en al twee derde van haar leven aan de antibiotica. Ze heeft steeds terugkerende blaasontstekingen en darmproblemen maar artsen kunnen haar niet helpen.
Volledig scherm
PREMIUM
Zaïra uit Luttenberg is 12 jaar en al twee derde van haar leven aan de antibiotica. Ze heeft steeds terugkerende blaasontstekingen en darmproblemen maar artsen kunnen haar niet helpen. © Liselotte Kolthof

Zaïra (12) uit Luttenberg moet naar Georgië om ziekte te overwinnen

Aan de keukentafel van haar ouderlijk huis in Luttenberg zit een opgewekte Zaïra. Ze lacht en kijkt blij. Maar schijn bedriegt. ,,Ze kan heel goed een masker opzetten.”

Onder dat masker verschuilt zich een 12-jarig meisje dat al 8 jaar aan de antibiotica zit. Sinds haar vierde kampt ze met steeds terugkerende blaasontstekingen en darmproblemen. Van een jaar lang darmspoelingen, fysiotherapie tot een operatie. Alles hebben Zaïra en haar ouders Ron Bendijk en Diane Lugtenberg al geprobeerd. Maar de klachten komen steeds terug. En de pijn blijft.

  1. Jonge diendertjes zetten Raalte op stelten in politieskelter: ‘Een echte agent maakte zelfs een foto’
    PREMIUM
    VIDEO

    Jonge diender­tjes zetten Raalte op stelten in polities­kel­ter: ‘Een echte agent maakte zelfs een foto’

    Overal in de buurt hoor je de toeters en sirenes en als je niet op de snelheid past word je misschien wel op de bon geslingerd door deze jongens. Neefjes Daan Haarsman (11), Ole IJsseldijk (9) en Jens IJsseldijk (11) hebben samen met hun opa Joop een skelter omgebouwd tot politiewagen. De skelter, voorzien van knipperlichten, sirenes en een accu, trekt veel bekijks. Zelfs van echte politieagenten.

Salland