Gerard (71) en Jan (74) Overesch zijn nazaten van de boer die in 1920 een Amerikaanse windmotormolen in Raalte plaatste. De molen is nu de enige in zijn soort in Overijssel.
Volledig scherm
PREMIUM
Gerard (71) en Jan (74) Overesch zijn nazaten van de boer die in 1920 een Amerikaanse windmotormolen in Raalte plaatste. De molen is nu de enige in zijn soort in Overijssel. © Ronald Hissink

Zo kwam die ene iconische Amerikaanse windmolen terecht in Overijssel

Bijna had de laatste Amerikaanse windmotormolen in Overijssel op de schroothoop gelegen.  Gerard en Jan Overesch uit Raalte konden dat twintig jaar geleden voorkomen. De molen werd opgeknapt, is een plaatje in het Sallandse landschap en onlangs door Stichting De Overijsselse Molen voorzien van een QR-code. ,,Pak je fiets en ga kijken’’, zegt Ruud Roose van de stichting.

1 reactie

 • Ruud Posthuma

  2 maanden geleden
  Positief nieuws van deze boeren, daar zit je op te wachten, mannen chapeau.
 1. Hoofdbrekens in Raalter raad over nieuwbouwwijk, maar het plan voor 170 woningen lijkt het te halen
  PREMIUM

  Hoofdbre­kens in Raalter raad over nieuwbouw­wijk, maar het plan voor 170 woningen lijkt het te halen

  Komen de meer dan 170 woningen op Franciscushof-Zuid in Raalte er nu wel of niet? Voor de derde keer werd het plan door de gemeenteraad besproken en hoewel raadsleden positiever zijn dan eerder dit jaar, is het nog geen gelopen koers. Het magere aantal huurwoningen, vrees voor geluidsoverlast, twijfels over de verkeersafwikkeling en een verliesgevend woningbouwproject zorgen voor hoofdbrekens op het gemeentehuis.
 2. Wethouderschap laatste kunstje voor Breunissen (71)? ‘Op Stöppelhaene begon het balletje te rollen’
  PREMIUM

  Wethouder­schap laatste kunstje voor Breunissen (71)? ‘Op Stöppelhae­ne begon het balletje te rollen’

  Waar hij twee maanden geleden nog onbezorgd aan het werk was bij Waterschap Drents Overijsselse Delta, wordt Breun Breunissen nu geïnstalleerd als nieuwe wethouder in de gemeente Raalte. De 71-jarige volgt de vertrokken Sylvia van der Heide op en gaat voor BurgerBelangen in het college. Wie is Breunissen en waarom kan de BB-kiezer op hem rekenen, ondanks zijn prominente CDA-verleden? ,,Geen last van Haagse perikelen.’’
 3. Na twaalf jaar implantaten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’
  PREMIUM
  MET VIDEO

  Na twaalf jaar implanta­ten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’

  Op haar 29ste maakte Johanna Kok (41) de rigoureuze beslissing om haar borsten te laten verwijderen. Als drager van het BRCA1-gen, had ze zestig tot tachtig procent kans op een agressieve vorm van borst- of eierstokkanker. Twaalf jaar liep ze met silicone implantaten rond. ,,Die moésten eruit, het voelde niet goed.” Nu mag ze deelnemen aan een trial waarbij borsten gevormd worden met lichaamseigen weefsel. ,,Na twaalf jaar is het gevoel terug!”