Volledig scherm
PREMIUM
Het liefst staat Tonnie Paalman (91) in de hoek langs de lijn. © Gerard Vrakking

Zonder Rohda Raalte geen leven voor Tonnie Paalman (91)

Je bent 91 jaar en het liefst wil je als oudste lid nog altijd een balletje trappen. Net zoals vroeger, recht op het doel af, waar de afkorting van het jubilerende Rohda Raalte – de club bestond deze week precies negentig jaar – voor staat.

Voor Tonnie Paalman zit dat er helaas niet meer in. Wel staat het oudste lid van de jubilerende voetbalclub regelmatig langs de lijn. Soms mopperend, soms juichend. ,,Het is maar net hoe ze spelen. En dan zeg ik potverdorie. Kan dat niet anders”, bekent Paalman. ,,Ja soms maak ik me nog wel eens druk. En ik pik ze er nog steeds uit hoor, die ene, met het juiste balgevoel.”

Zelf schopt de veteraan het niet verder dan twee keer meespelen in het eerste elftal. Hij is dan een jaar of twintig. De eerste keer scoort de jonge Tonnie twee goals. De allermooiste gedurende zijn 80-jarige lidmaatschap vindt Paalman zelf. ,,Vanuit de corner ging de bal erin. Toen moest ik weer terug naar het tweede. Ze vonden me denk ik niet goed genoeg.”

Toch blijft Paalman ‘zijn’ club trouw. Want zonder Rohda geen leven. Die betrokkenheid begint wanneer hij zich als 11-jarige aanmeldt. ,,Voetbal was in die tijd heel gewoon. Iedereen voetbalde. Op straat of grasveldjes. Namen uit het eerste elftal weet ik nog wel; Willem Meijer, Jan Roescher, de Grüne, dat was Bernhard. En het clubgebouw. Met rieten dak. Daar kon je snoep halen.”

Salland