Volledig scherm
Archieffoto van zonnepanelen ter illustratie. © ANP

Zonneweide op komst in Raalte volgens nieuwe richtlijnen: buurt en provincie nog niet tevreden

Als het aan de gemeente Raalte ligt komt er op termijn een kleine zonneweide aan de dorpsrand van Raalte. Volgens de gemeente moet dit het eerste veld met zonnepanelen worden volgens de nieuwe richtlijnen. 

Dat stelt wethouder Frank Niens van de gemeente Raalte. Voor de zomervakantie hebben burgemeester en wethouders van Raalte ingestemd met nieuwe richtlijnen, waar onder meer in staat dat er voorkeur wordt gegeven aan kleinere zonneakkers van maximaal twee hectare. Energie Coöperatie Endona uit Heeten wil nu zo'n kleinschalige zonneweide realiseren aan de Wijheseweg nabij de kern Raalte. 

Met de zonneweide wordt naar verwachting evenveel energie opgewekt als het stroomverbruik van ongeveer zevenhonderd huishoudens. Energiefonds Overijssel dekt negentig procent van de kosten, de overige kosten worden gedekt door investeerders via Endona. 

Kanttekeningen
Het veld waar zonnepanelen moeten komen, ligt tussen de Wijheseweg en de Nieuwe Deventerweg in. De gemeente stelt dat de nabij  gelegen woonwijk geen zicht heeft op de locatie vanwege de afscherming van onder meer bomen die langs de Nieuwe Deventerweg staan. Daarnaast heeft het initiatief een maatschappelijke meerwaarde, omdat het een bijdrage levert aan de energiedoelstellingen van de gemeente. 

Hoewel de gemeente tevreden is met het plan, worden door verschillende partijen kanttekeningen gezet bij het plaatsen van de zonneweide. Volgens Endona zijn er na verschillende gesprekken met omwonenden nog bezwaren voor de komst van het zonnepark. ,,Kanttekeningen vanuit de omwonenden zijn bijvoorbeeld het verlies van uitzicht en ze zijn bang voor waardedaling van hun woning", vertelt voorzitter van Endona, Edward Weening. Hij stelt dat de gesprekken met deze bewoners nog gaande zijn en dat er deze maand nog een bewonersbijeenkomst is. 

Ook de provincie Overijssel is nog niet tevreden over de plannen. De provincie is vooral kritisch over de locatie van de zonneweide. Volgens Weening zijn sommige eisen van de provincie ‘zo zwaar’, dat als Endona het zou inpassen, het plan onrendabel wordt. ,,En als het onrendabel is, steunt de provincie ons niet met het energiefonds. Maar zo ver is het nog lang niet. Wij dienen de vergunning in en de provincie mag dan eventueel bezwaar tegen aantekenen. Voorlopig verwachten wij niet dat het zover gaat komen en zien wij dan ook geen patstelling.” De vergunning ligt zes weken ter inzage. Gedurende deze periode kan men een zienswijze indienen. 

Ontwikkelingen
Naast het initiatief nabij de kern van Raalte heeft Endona al een zonnepark gerealiseerd in Heeten. Het energiebedrijf is voornemens om op meerdere plekken in de regio zonneweides te realiseren. Daar is het bedrijf over in gesprek met meerdere partijen. ,,Maar dat is nog niet dusdanig concreet dat ik er wat over kan wil en kan”, besluit Weening.

 1. Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte
  PREMIUM

  Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte

  In strakke, nette kleding staat Louai Kasoumeh (42) bij de ingang van zijn supermarkt Nour Alsham te wachten. Een brede grijns op zijn gezicht vertelt dat hij apetrots is op zijn eigen bedrijf en dat wil hij delen met de wereld. Na jaren van vluchten, gescheiden leven van zijn gezin en het van binnen en buiten bekijken van asielzoekerscentra in Nederland, kan hij nu met zijn gezin een bestaan opbouwen in het kalme Salland. Vorige week openden de Syriërs hun winkel in het hart van Raalte.
 2. Groeiend sportaanbod voor Sallanders met beperking

  Groeiend sportaan­bod voor Sallanders met beperking

  Merette Sluiseman (33) is verstandelijk beperkt, maar dit belet de Deventerse niet om twee sporten te beoefenen. Moeder Monica: ,,Merette zwemt sinds haar vierde en sinds een jaar of zes doet ze ook aan korfbal bij Devinco. Zij is hierdoor zó gegroeid en heeft erg veel geleerd. Bij het zwemmen - ze is lid van De Klup in Deventer - staan teamgenoten elkaar aan te moedigen en als het een keer misgaat, knuffelen ze elkaar. Het korfballen gaat ook hartstikke goed. Samen sporten geeft zoveel meerwaarde voor een groep kwetsbare mensen in de samenleving.”

Salland