Volledig scherm
© De rode beuk aan de gracht langs de Zwolsestraat is aangetast door een zwam. Rechts aan de overkant is ook de aangetaste gewone beuk zichtbaar. foto Gerard Vrakking

Zwam velt rode reus, beuk in Raalte niet meer te redden

RAALTE - De beeldbepalende rode beuk, die sinds circa 1900 aan de gracht staat van de gesloopte Raalter havezate de Hofstede, heeft zijn langste tijd gehad. De rode reus is aangetast door een dodelijke zwam.

Deze korsthoutskoolzwam, een schimmel die veel voorkomt bij Europese bomen, veroorzaakt rot in wortels en de onderkant van de stam.

Gapend gat
De rode beuk lijdt aan de zelfde zwam als een gewone beuk aan de overzijde van de Kennedylaan, op de erfgrens van de woning aan de Zwolsestraat 15. Die beuk, die ook pakweg een eeuw oud is, is al veel verder aangetast; de bewoner heeft al een kapvergunning aangevraagd want haast is geboden met het oog op de veiligheid. In de basis van de stam is al een gapend gat zichtbaar, pal daarnaast heeft zich ook nog een ander soort zwam genesteld.

Pril
Een medewerker van de afdeling beheer en onderhoud van de gemeente Raalte bevestigt dat ook de op gemeentegrond staande rode beuk is aangetast. ,,Het is nog wel in een pril stadium, de boom hoeft niet meteen gekapt te worden, dat kan nog wel een paar jaar duren. Maar we houden de boom wel in de gaten. Anderhalf jaar geleden is de korsthoutskoolzwam al gesignaleerd. Het is eeuwig zonde, maar die schimmel is niet te bestrijden of te verwijderen.'' Eén grote tak droeg deze zomer al minder bladeren dan de rest van de boom. ,,Mogelijk dat die tak eerst verwijderd wordt. Het is levend materiaal, je kunt nooit precies voorspellen hoe snel de boom verder aftakelt. Het Raalter adviesbureau Expedio Arbori houdt dat in de gaten.''

Volledig scherm
© De stam van de gewone beuk is al verrot. foto Gerard Vrakking

Salland