Voorgerecht | Filet Americain: ‘Lekker voor thuis’

videoKoken en genieten op sterrenniveau? Het kan deze feestdagen met de favoriete gerechten van onze Michelinsterrenchefs! Geïnspireerd op de kerstdiners van hun ouders presenteren de topkoks hun meesterstukken. Dit is het voorgerecht van chef-kok Jarno Eggen van De Groene Lantaarn in Zuidwolde.

Voorgerecht ‘Lekker voor thuis’

Filet Americain
met pikante paprika, uitjes en augurk
De Groene Lantaarn **, Zuidwolde (vanaf 31 mei in Staphorst)
Chef-kok Jarno Eggen

Ingrediënten
100 gram biefstuk
2 gram zout
5 gram kappertjes
Olijfolie
¼ rode ui
Halve augurk
Bieslook
1 paprika
Piment d’Espelette
Mayonaise
Peper en zout

Bereiding

Snijd de biefstuk in hele fijne blokjes en vermeng met zout, olijfolie en de fijngesneden kappertjes. Snijd de augurk en de rode ui in fijne brunoise en de bieslook in fijne ringetjes. Roer dit goed door. Halveer de paprika’s en maak ze aan met olijfolie, verse knoflook, peper en zout. Gril ze rustig gaar op de barbecue. Pureer de paprika en vermeng het met de mayonaise en de piment d’Espelette. Voeg eventueel nog zout toe.

Doe de filet americain in een steker en stamp deze aan. Beleg het vlees met de mayonaise. Leg hierboven op het ui-augurk-bieslook mengsel.

Lees verder onder de foto.

Het voorgerecht van chef-kok Jarno Eggen van De Groene Lantaarn in Zuidwolde: Filet Americain met pikante paprika, uitjes en augurk.
Volledig scherm
Het voorgerecht van chef-kok Jarno Eggen van De Groene Lantaarn in Zuidwolde: Filet Americain met pikante paprika, uitjes en augurk. © Carlo ter Ellen DTCT

Tip van de chef

,,Koop goed vlees van de slager, dat is altijd beter dan uit de supermarkt. Serveer dit niet recht uit de koelkast, dan komen de smaken niet goed tot hun recht, maar laat het vlees eerst lekker op temperatuur komen.”

Waarom?

,,We zijn dol op steak tartare en zullen dat bijna altijd bestellen als het ergens op de kaart staat. Deze versie is lekker en makkelijk voor thuis!”

Wijntip:

Spätburgunder Blanc de noir.