75 jaar na dato klinkt het weer in Nijverdal: ‘Wie bint vrie!’

NIJVERDAL/HULSEN - Schrijver-dichter Herman Kampman werd weliswaar na de Tweede Wereldoorlog geboren, maar deze periode in onze geschiedenis greep hem en liet hem nooit meer los. Hij koestert de vrijheid en blijft ook 75 jaar na de bevrijding herdenken. Met het theaterstuk: Wie bint vrie. Hij maakt het samen met anderen.

De makers van Wie bint vrie, een nieuwe theatervoorstelling vanwege 75 jaar bevrijding van Nijverdal. Met  Leo Steur achter het stuur, Johan Huis in ’t Veld op het dak en Herman Kampman en Hennie Greevink staand voor de truck.
Volledig scherm
De makers van Wie bint vrie, een nieuwe theatervoorstelling vanwege 75 jaar bevrijding van Nijverdal. Met Leo Steur achter het stuur, Johan Huis in ’t Veld op het dak en Herman Kampman en Hennie Greevink staand voor de truck. © Bert Kamp

Herman Kampman is vernoemd naar zijn oom, een verzetsstrijder die in 1945 werd verraden en vlak voor de bevrijding door de Duitsers werd gefusilleerd. Deze traumatische ervaring voor de familie vormde voor hem de inspiratie voor zijn boek De kogel is er eerder dan de knal.

Zijn vader vocht als dienstplichtig soldaat in mei 1940 op de Grebbeberg en maakte in de oorlog allerlei gruwelijkheden mee, waarover hij niet kon en wilde praten. Herman herinnert zich dat zijn vader ’s nachts regelmatig gillend wakker werd en zijn moeder dan steevast zei: „Die rot oorlog.”