A1 een nacht dicht: grote scharen knippen fietsbrug bij Rijssen weg

VideoRIJSSEN - Met grove kracht is in de nacht van zaterdag op zondag fietsbrug De Wakels over de A1 bij Rijssen weggeknipt. De brug moest weg, omdat het middensteunpunt het zicht voor automobilisten beperkt.

De A1 was voor de werkzaamheden tussen 22.00 en 06.00 uur dicht tussen Rijssen en Markelo. Zodat de rupskranen van bouwbedrijf Heijmans het werk ongestoord konden uitvoeren. 

De helft van de brug was al eerder weggehaald, aan de andere kant van de snelweg. Dat kon toen het verkeer nog over de andere weghelft werd geleid, vanwege de verbreding van de A1. Maar voor het overgebleven gedeelte ontkwam Rijkswaterstaat er niet aan de weg voor een nacht helemaal af te sluiten. Een uitzondering. „Dat doen we zo min mogelijk, alleen als het echt niet anders kan”, zegt Tonny Arissen van Rijkswaterstaat.

Klap op het asfalt

Zo gauw zaterdagavond rond 22 uur de laatste automobilisten van de snelweg zijn geleid en de A1 echt dicht is, begint het werk. Rijplaten worden op het asfalt onder de brug gelegd, om beschadiging door naar beneden stortend beton te voorkomen. Vervolgens is het aan twee grote rupskranen met grote scharen, die stukje bij beetje het dek van de fietsbrug knippen. „Net zo lang tot het dek door gaat hangen en met een klap op het asfalt valt”, legt uitvoerder Adriaan de Heer van Heijmans bij het begin van de werkzaamheden uit.

Dreun

Dat blijkt even te duren. Eerst verdwijnen er kleine delen van de fietsbrug. Als het beton valt, komt al het staal tevoorschijn dat de brug op z’n plek houdt. En dat zorgt er ook voor dat het lang duurt voordat de brug het helemaal begeeft. Met een doffe dreun komt iets na 1 uur het grootste deel van de fietsbrug naar beneden. 

Bocht

En dan begint het grote opruimen. De brokstukken gaan in containers, de weg wordt weer vrij gemaakt en het middensteunpunt verdwijnt. Daar was het om te doen. „De A1 loopt hier net in een bocht en dat steunpunt verminderde het zicht”, legt De Heer uit. „Daarom is het belangrijk dat die weg gaat, dat is ook volgens de nieuwe veiligheidseisen.”

Nieuwe brug

Er komt een nieuwe fietsbrug, zonder middensteunpunt maar met een grote overspanning. Die moet eind januari klaar zijn. Vanaf dan is het voor fietsers weer mogelijk om de snelweg over te steken.

Weg weer open

Om 6 uur zondagochtend kon de weg weer open. Alle weggebruikers verhuizen nu voor het eerst naar de linkerkant van de snelweg, vanuit Twente bezien. Tot nu toe werd al het verkeer juist over de rechterkant geleid. Aan die kant beginnen nu de voorbereidingen voor het verbreden van de A1.

Kranen met grote scharen verwijderen fietsbrug De Wakels over de A1.
Volledig scherm
Kranen met grote scharen verwijderen fietsbrug De Wakels over de A1. © Frans Nikkels