Arie Tempert richtte vijf jaar geleden de afdeling ‘Aangepast Sporten’ op van Fysion.
Volledig scherm
Arie Tempert richtte vijf jaar geleden de afdeling ‘Aangepast Sporten’ op van Fysion. © Marieke Amelink

‘Aangepast Sporten’ Fysion Nijverdal zoekt jongeren

NIJVERDAL - Aan enthousiasme geen gebrek bij de groep Aangepast Sporten van Gym Vereniging Fysion. Aan jongere aanwas des te meer. Daarom onderstreepte Arie Tempert zaterdagochtend tijdens het 5-jarig jubileum hoe belangrijk het is om in beweging te blijven bij chronisch ziek zijn of bij een lichamelijke beperking.

Lid vanaf het eerste uur is Jan Hallink (61). Hij fietste eerst altijd met zijn twee broers. Maar door zijn longziekte kon hij het sportieve uitje niet meer volhouden. Nu sport de Nijverdaller twee keer in de week bij de groep Aangepast Sporten. Op dinsdagochtend is hij te vinden in sportcomplex Het Ravijn en op donderdagavond in de sporthal in de Kruidenwijk. 

Valpartij

Maryan Renooy liep een gescheurde bilspier op na een valpartij en heeft nog altijd moeite met lopen. De Wierdense is sinds anderhalf jaar lid en inmiddels een trouw sportmaatje van Hallink. „Ik begin eerst met oefeningen op een matje op de grond en daarna ga ik met Jan een half uurtje badmintonnen”, vertelt ze. „Wat ik zo bijzonder van deze groep vindt, is dat er zoveel respect is voor elkaar. We zijn nu met 45 mensen en elke keer als ik er ben, voelt het als een warm bad. Misschien komt dat wel omdat je allemaal in hetzelfde schuitje zit en dat je weet hoe een ander zich voelt”, aldus Renooy. 

Drempel

Arie Tempert richtte vijf jaar geleden de groep Aangepast Sporten op nadat hij stopte met werken als sportbegeleider bij revalidatiecentrum het Roessingh. „We zijn begonnen met 15 leden en nu zitten we op 45. Ik ben daar blij mee, maar het zouden er veel meer moeten zijn. Mensen vinden het vaak een hoge drempel om hier naar toe te komen. En dat is jammer, want dat is helemaal niet nodig.”

Hulp

De trainingen van Tempert worden aangepast naar wat iemand kan. „Ik heb met iemand die nieuw is altijd even een voorgesprekje over wat diegene kan. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met staan, kan je op een stoel zitten en armspelletjes doen. Daar kijkt helemaal niemand raar van op. En ik krijg hulp van vier andere trainers, dus er is controle genoeg”, vertelt Tempert.
Hallink en Renooy bewonderen de gedrevenheid en expertise van trainer Arie Tempert. „Hij weet precies wat we wel en niet kunnen. Bovendien kan hij net dat ietsje meer zelfvertrouwen geven zodat je beter je best doet en je uiteindelijk ook meer kunt. Dat maakt hem wel een hele fijne trainer”, aldus het tweetal.

Judy Poelakker, Liesbeth Lowik, Patricia Harbers en Arie Tempert van de groep ‘Aangepast Sporten’ van Fysion. Initiatiefnemer Arie Tempert werd in sportcomplex Het Ravijn in het zonnetje gezet vanwege het 5-jarig bestaan.
Volledig scherm
Judy Poelakker, Liesbeth Lowik, Patricia Harbers en Arie Tempert van de groep ‘Aangepast Sporten’ van Fysion. Initiatiefnemer Arie Tempert werd in sportcomplex Het Ravijn in het zonnetje gezet vanwege het 5-jarig bestaan. © Marieke Amelink